Srbi će danas doći samo pred salu Parlamenta? - Dodiku nije bitno hoće li ići ili ne, već šta će tamo da rade

asd
Dodik je najavio razgovor s opozicijom kojeg nije bilo, ali će svi i dalje poštovati zaključke Narodne skupštine RS-a o blokadi rada državnih institucija

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za danas, a na dnevnom redu je, između ostalog, Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu.

GRAĐANSKI DOM

Prema predloženom budžetu, koji će se pred poslanicima naći u drugom čitanju, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u ovoj godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri posto u odnosu na budžet iz prošle godine, dok servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet posto u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. Prihodi od direktnih poreza iznose 780.000.000 KM i na nivou su iz 2020. godine. Ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje vanjskog duga BiH u predloženom budžetu za ovu godinu iznose 1.871.005.504 KM i u odnosu na prošlu 2020. veći su za četiri posto.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović očekuje da će postojati većina za rad Predstavničkog doma (22 poslanika i više, op. a.).

Nedopustivo je ostaviti državu bez budžeta, upozorava Adil Osmanović

- S obzirom na to da je Zastupnički dom građanski dom, on je predvidio da tu ne mogu entiteti praviti blokade. Ako postoji opća većina, onda Dom može raditi i očekujem da će budžet biti podržan od pozicije i opozicije. Šta će se i kako dešavati u drugom domu, to ne znam. Tamo je lakše vršiti blokade. Mislim da bi onda zaista trebao OHR da se uključi. Ne bi bilo dobro, zapravo je nedopustivo ostaviti državu bez budžeta, pogotovu ako vidimo da ni Vijeće ministara neće da predloži usvajanje privremenog finansiranja, kaže za Oslobođenje Osmanović.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je prošle sedmice da od dogovora u Republici Srpskoj zavisi da li će poslanici SNSD-a ići na sjednicu Predstavničkog doma PSBiH.

- Ako se dogovorimo sa ostalima iz Republike Srpske, ići ćemo ili nećemo ići, izjavio je Dodik, koji smatra da nije važno pitanje da li će ići ili ne, nego šta će tamo da rade ako odu.

Odmah je dao i odgovor.

- Ako odemo, mi ćemo biti protiv svega, odnosno protiv sve i jedne tačke dnevnog reda, rekao je Dodik.

Mira Pekić, zamjenica predsjedavajućeg Kluba poslanika SDS-a, PDP-a i DNS-a, kaže za Oslobođenje da u međuvremenu nije bilo razgovora.

- Mi imamo jasan stav i zaključak NSRS-a koji se tiče našeg odlučivanja u institucijama BiH, tako da će se Klub SDS-a, PDP-a i DNS-a držati tog zaključka koji je jasan i direktan. Mislim da nama nisu potrebni nikakvi zajednički sastanci niti zajednički razgovori. Mi ćemo doći na posao, bićemo u kancelariji, ali nećemo prisustvovati zasjedanju Predstavničkog doma PSBiH. Što se tiče našeg kluba, to je stav, navela je Pekić.

OPET AKCIZE

Sjednica Predstavničkog doma, koja se trebala održati 27. jula, otkazana je zbog nedolaska poslanika iz RS-a. Prema najavi iz PSBiH, poslanici bi danas trebali raspravljati i o Prijedlogu zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH čiji su predlagači poslanici Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez. Pred poslanicima je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH u drugom čitanju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Predviđeno je da se poslanici izjasne i o davanju saglasnosti za nekoliko međunarodnih sporazuma.