Srbija: Danas počinje vakcinacija protiv korona virusa

Vakcina
Vakcinu protiv korona virusa prvi će danas primiti korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu, ali i premijerka Ana Brnabić i ministrica dr Darija Kisić Tepavčević.

 

Vakcinu protiv korona virusa prvi će danas primiti korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu, ali i premijerka Ana Brnabić i ministrica dr Darija Kisić Tepavčević, prenosi Tanjug.

Prvi građani će Pfizerovu vakcinu, koja je prekuče stigla u Srbiju, primiti danas u 11 sati.

Također, danas će se na Instititu “Torlak”, protiv korone vakcinisati premijerka Srbije Ana Brnabić i ministrica za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dr Darija Kisić Tepavčević.

Vakcinacija u Srbiji kreće danas, najavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da će prvo biti vakcinisani korisnici domova za stare, jer su oni najugroženiji.

Očekuju se veće količine

Riječ je o vakcini Pfizer/BioNtech koja je prekuče stigla u Srbiju, prvih 4.875 doza, a u januaru, februaru i martu stići će, kaže Vučić, još više doza.

Vakcine su nabavljene bilateralno, samostalno, i Srbija je vjerovatno jedina zemlja van EU, u ovom dijelu, koja je uspjela nešto vakcina da nabavi, rekao je Vučić novinarima u Golubincima.

“Krećemo odmah. ALIMS je dobila uzorke drugih vakcina, oni će da nastave da rade svoj posao, a onda očekujemo veće količine. Vakcina je spas, vakcina je spasila čovječanstvo, da nje nema druge bolesti ne bi bile iskorijenjene”, rekao je Vučić.

Važno je, ponavlja, da se vakcinacijom zaštiti veći broj ljudi.