Srbija još vraća kredite iz doba SFRJ, a koliko je ostalo da vrati BiH

Za šest dana će isplatiti još čak 69,7 miliona eura, i sve to po osnovu zajmova koje su Titovi premijeri uzimali od svjetskih kreditora sedamdesetih i osamdesetih godina.

Reč je o dijelu kredita koji su Milka Planinc i Veselin Đuranović uzimali u vrijeme bivše SFRJ od Pariskog kluba i Svjetske banke, a čija posljednja rata dospijeva 2041. odnosno 2031. godine.

Jutros je na iz budžeta Srbije isplaćeno 11,9 miliona eura po osnovu zajma od Svjetske banke, odnosno njenog ogranka Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i to: 9,4 miliona eura po osnovu glavnice i 2,18 miliona po osnovu kamate.

I drugo, 22. septembra Srbiji na naplatu dolazi dodatnih 69,74 miliona eura. Riječ je o kreditu uzetom prije oko 40 godina od Pariskog kluba povjerilaca i to: 54,1 milion eura po osnovu glavnice i 15,6 miliona po osnovu kamate.

Srbija je, inače, tokom ove godine, plaćala i kredite koje je uzimala od Kuvajta u periodu od 1984. do 1989. godine, a riječ je o tačno 20,2 miliona eura.

U Narodnoj banci Srbije kažu da država u ovoj godini mora da otplati nešto više od 202 miliona eura dugova iz sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog vijeka. U centralnoj banci su dodali i da po osnovu starih dugova Srbija redovno otplaćuje i obaveze prema Kuvajtu i Kini.

Ukupno zaduženje 8,8 milijardi

Sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi eura. Od Pariskog kluba je dobila 3,8 milijardi dolara, od Londonskog 2,2 milijarde... Prethodnih godina u prosjeku je vraćano po oko 250 miliona eura, a ove godine na naplatu dolazi skoro 230 miliona.

Najviše duguje Pariskom klubu - 1,09 milijardi eura, kod koga se kao republika prije četiri decenije zadužila za ukupno četiri milijarde eura. Na drugom mjestu je Svjetska banka (700 miliona eura) odnosno njen ogranak IBRD, koji nam je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite ćemo još dugo otplaćivati i Kini (15,9 miliona) i Kuvajtu (253,1 milion).

Poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu isplatili prije deset godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila posljednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona, godinu dana kasnije. Posljednju ratu od ukupno 525 miliona dolara Slovenci su isplatili 1995. godine. Ukupni preostali prijeratni vanjski dug BiH iznosi oko milijardu eura.