Srbija odbila izručiti Mujanovića BiH!

Pravosuđe Srbije odbilo je izručiti Bosni i Hercegovini bivšeg pripadnika ARBiH Huseina Mujanovića, koji je uhapšen prije četiri mjeseca u blizini Priboja zbog sumnje da je 1992. godine počinio ratne zločine na području Hrasnice.

Ne daju predmet

O tome je zvanično obaviješteno i Tužilaštvo BiH, ali i Ministarstvo pravde BiH, koje je prije dva mjeseca uputilo zahtjev za izručenje Mujanovića. Ovu informaciju potvrdila je jučer za „Dnevni avaz“ Sabina Mehić, Mujanovićeva advokatica.

Prema njenim riječima, pravosuđe Srbije odbilo je ustupiti predmet Tužilaštvu BiH, koje je  zahtijevalo da se Mujanoviću, kao državljaninu BiH, sudi u našoj državi. Tada je pravosuđu Srbije predata dokumentacija da se protiv njega vodi postupak u Tužilaštvu.

 Beogradski advokati o tome su nas obavijestili prije nekoliko dana. Znam da su uputili žalbu i sada čekaju konačnu odluku. Kako je meni rečeno, oni se već pripremaju za sudski postupak u Srbiji, jer tamo istraga uveliko traje i saslušavaju se određeni svjedoci – rekla nam je Mehić.

Pomoć države

Nezvanično saznajemo da je razlog zašto je Srbija odbila izručiti Mujanovića taj što su žrtve i navodno oštećene osobe državljani Srbije. U tome vide razlog da mu sudi Specijalni sud u Beogradu.

Mujanović je odmah nakon hapšenja izveden pred sudiju i određen mu je pritvor u trajanju od tri mjeseca, i on je još na snazi. Njegova porodica u više je navrata tražila da se država ozbiljnije uključi u predmet.

Zašto je uhapšen

Mujanović je uhapšen po potjernici MUP-a Srbije. Kao razlozi za hapšenje Mujanovića navedeno je da postoji službena bilješka i zapisnik o saslušanju trojice svjedoka iz 1994. i 1996. godine. On je, ustvari, uhapšen na osnovu spiska Dokumentacionog centra Republike Srpske za istraživanje ratnih zločina te je, navodno, njegovo ime navedeno u dokumentu “Pregled naredbodavaca i izvršilaca zločina u logorima i zatvorima za Srbe u BiH 1992.-1996. godine“.