Srbijanac uvozio lažne bar kodove za Guči i Armani kopije

asd
Da je pokušaj uspio, neko bi modni detalj koji vrijedi dva eura kupio uvjeren da vrijedi 475 eura

Uprava carina saopćila je danas da su carinici na graničnom prelazu Gradina zaplijenili 18 falsifikovanih sertifikata i bar kodova svjetski poznatih marki "Armani" i "Guči" i na taj način spriječili da se kopije njihovih proizvoda prodaju na tržištu kao originali, javlja Fonet.

Slučaj je otkriven 22. septembra, kada je na red za carinsku kontrolu na ulazu u zemlju stigao autobus novopazarskih registarskih oznaka, koji je prevozio putnike iz Turske ka Srbiji, navodi agencija.

Među putnicima se nalazio i 51-godišnji Piroćanac u čijoj su torbici, koju je nosio oko struka, carinici pronašli sertifikate, naljepnice i bar kodove za razne modne detalje svjetski poznatih marki "Guči" i "Emporio Armani", čija je vrijednost od 75 do 475 eura.

U saopćenju Uprave carine objašnjava se da kada se mobilnim telefonom pređe preko falsifikovanog bar koda, QR aplikacija pokazuje da je u pitanju originalni proizvod, što znači da je neko hakovao originalne bar kodove.

Carinici su osujetili još jedan pokušaj sajber kriminala. Da je pokušaj uspio, neko bi modni detalj koji vrijedi dva eura kupio uvjeren da vrijedi 475 eura, dodaje se u saopćenju.

Izvor: