Srbijanska novinarka ispričala svoju porođajnu dramu: Doktor mi je rekao da sam nesposobna i da se prodajem za 50 eura

novinarka
Neki će reći da sam razmažena, da bi trebalo da me bude sramota što se žalim a rodila sam zdravo dijete, da sam neodgovorna jer unosim strah budućim majkama…, kazala je Smiljanić

 

Srbijanska novinarka, Mina Smiljanić, jučer se oglasila na svom Instagram profilu i sa javnošću podijelila dramatično iskustvo sa svog porođaja.

Naime, Smiljanić se porodila prije nekoliko mjesece, a sa svog porađaja nosi traumatično iskustvo za koje je, prema njenim riječima, kriv dr. Tomislav Krajinović, anesteziolog iz Ginekološko-akušerske klinike “Narodni front” u kojem se porodila.

- Nisam se uključivala niti oglašavala do sada na temu seksualnog nasilja, niti drugih odgovornih tema, jer ni sama nisam bila spremna. Nisam mogla da se borim za druge žene, kada nisam imala snage ni da se za sebe izborim. Zato što sam doživjela trenutke slabosti, kakve nisam mogla da zamislim da ću doživjeti - zato mogu da razumijem sve žrtve nasilja, i da razumijem da one prosto nisu bile spremne niti dovoljno zaliječene da bi o svojim traumama govorile glasno. Na vrijeme.

Ne, ja nisam bila žrtva seksualnog nasilja, ali sam bila žrtva akušerskog nasilja - o čemu se također govorilo mnogo u periodu dok sam se ja liječila od trauma svog porođaja. Prošla su tri mjeseca, dijete mi je značajno poraslo, meni su se fizički bolovi sanirali, ali i dalje osjećam sramotu i nemoć kada se sjetim pojedinih scena sa svog sedmočasovnog porođaja, napisala je Smiljanić.

Kaže kako je dugo vremena šutila i danima plakala, ali sada je odlučila da progovori.

- Neki će reći da sam razmažena, da bi trebalo da me bude sramota što se žalim a rodila sam zdravo dijete, da sam neodgovorna jer unosim strah budućim majkama… i to su neki od razloga zbog kojih sam stisla zube i prešutila. Ali prava istina je da sam toliko puta željela da vrištim, da sam danima plakala pod tušem i da mi dođe da odem do Narodnog fronta i dr. Krajinoviću, cijenjenom anesteziologu kažem – svaka čast, i da ga pitam – da li se osjeća moćno kada vrijeđa i ponižava ranjive i bespomoćne trudnice u porođajnim boksovima?, kazala je ona.

Smiljanić je navela da je dr. Krajinović vrijeđao i ponižavao.

- Prva stvar koju mi je rekao, na moje dobar dan, jeste – “Ma vi novinarke se prodajete za 50 eura. Ova moja struka ne radi na vašu i još dvije / Advokate jer su ološ..”, i ne mogu da se sjetim koga je još pomenuo… vidno sam bila u šoku. Na moje pokušaje da njegove izjave shvatim kao šalu, on je dodavao da sam debelguza, da sam nesposobna jer ne mogu sopstveno dupe da pomjerim. U trenutku kada se jedna devojka pored mene porodila, a ja i dalje čekala da porođaj krene, on mi je dobacio – “Ti i dalje ništa!? Pa je l sam ti rekao da si nesposobna..?, rekla je Smiljanić.

Novinarka je rekla da je u tim momentima bila zabrinuta i za život svog djeteta.

- Da još spomenem da me je poprilično snažno udario u leđa i desno rame, kako bi mi objasnio kako da se namjestim da mi ubo iglu u sred kičme. To su fragmenti kojih se sjećam, jer sam u potpunom strahu bila, prestrašena za život svog djeteta, zbunjena i oduzeta, prvi put zatečena u takvoj situaciji napisala je Mina, u svojoj poruci na Instagramu.

Dr. Krajinović nije želio komentarisati ove navode, a iz klinike Narodni front su rekli kako nisu dobili nikakvu zvaničnu prijavu, te da ako takva prijava dođe, oni će sprovesti istragu u to slučaju u okviru zakonski odredbi.