Dok je svijet žalio, srbijanski medij likovao zbog požara na Notre Dame

Dok je cijeli svijet žalio zbog požara u pariskoj katedrali Notre Dame i molio Boga da se spasi što se spasiti može, glavni medij Aleksandra Vučića Informer je likovao.

Naime, Informer je objavio skandalozan naslov radujući se požaru na jednoj od najpoznatijih građevina svijeta, piše RadioSarajevo.ba.

 

Likuju zbog požara u Notre Dame i pišu da je Francuze stigla Božija kazna jer su prije nekoliko mjeseci, za proslavu okončanja Prvog svjetskog rata, na katedrali Notre Dame izvjesili zastavu Kosova.

"U novijoj istoriji, Notr Dam će se pamtiti i po tome što je pre šest meseci bio mesto u kojem je na obeležavanju 100-godišnjice okončanja Prvog svetskog rata, bila okačena zastava samoproglašene države Kosovo, koje niti je i tada postojalo kao država, niti je učestvovalo u tom ratu", piše Informer.

Informer je kasnije obrisao naslov teksta, te u njemu naveo kako je prema predanju, 1389. godine nakon što je bosanski kralj Tvrtko Kotromanić poslao u Firencu vijest o potpunom porazu Turaka na Kosovu polju, u Parizu su zvona sa katedrale Notre Dam, koju je sinoć zahvatio veliki požar, zvonila u čast velike hrišćcanske pobjede srpske vojske. 

Notre Notre-Dame je najpoznatija pariska crkva i jedan od glavnih spomenika rane gotike u Francuskoj. Sagrađena na otoku Île de la Cité na Seini i posvećena Blaženoj Djevici Mariji.

Notre-Dame je duga je 128 metara, široka 48 metara, a tornjevi su joj visoki 69 metara.

Katedralu godišnje posjeti oko 14 miliona turista i hodočasnika, što je čini najposjećenijom građevinom u cijeloj Europi.