Srbinovski: Balkanske zemlje u NATO-u su garancija trajne stabilnosti

skugskhsk
Politički analitičar i novinar lista Nova Makedonija iz Skoplja Aleksandar Srbinovski kazao je kako više faktora utiče na destabilizirajuću situaciju u regionu Zapadnog Balkana.

Kao novinar i analitičar koji oko dvije decenije prati sigurnosna i politička dešavanja u regionu, po mom mišljenju nisam siguran da je Srbija jedini i glavni destabilizirajući faktor u regionu. Ono što sa druge strane mogu da konstatiram je da na kompleksnost slike Balkana oko ovog pitanja utiče više faktora i više država, a ne samo jedna strana“, kaže Srbinovski.

Zatim, nastavlja Srbinovski, ono kako ja gledam na posljednja dešavanja u Bosni i Hercegovini sa druge strane mogu da razumijem javnu percepciju za djelovanje Srba i kako se to odražava na unutrašnje stanje BiH, ali i moram da podsjetim da u praksi i međunarodnoj politici ne postoji, a i ne treba da postoji znak jednakosti, između entiteta RS u BiH i Srbije kao zasebne države.

On kaže da, kad čovjek priča na ovu temu, ne može a da ne doda da je cijeli region ili član NATO-a ili u procesu da postane, sa izuzetkom Srbije.

„Iz globalne perspektive ova balkanska država je okružena NATO saveznicima i samo po tome nema prostora za bilo kakvo regionalno djelovanja Srbije u pravcu destabilizacije Balkana. Sami lideri Beograda dobro znaju svoj položaj, a istovremeno vjerujem da niko na našem Balkanu neće više da ratuje u budućnosti i da to pitanje ostaje zatvoreno zbog devedesetih godina koje smo svi skupa prošli“, smatra on.

Kada su u pitanju primjer destabilizacije u njegovoj zemlji, Srbinovski kaže da svako ko poznaje situaciju u Makedoniji zna za nemile događaje 2001. godine kada je bio aktivni ratni konflikt u kome su se sudarile snage UCK-a i Makedonske bezbjednosne sile.

„Konflikt je, srećom, zahvaljujući utjecaju međunarodne zajednice završen za manje od godinu dana i od tada pa do sada Makedonija je učinila puno da zaliječi svoje rane. Trenutno ne vjerujem da u Makedoniji ima sila koje mogu da destabilizuju državu, a argument na mojoj strani je članstvo u NATO-u koje treba uskoro da se desi a istovremeno i djelovanje ovdašnjih političkih elita. Ipak, moram priznati da s vremena na vrijeme ima zaista neke neevropske retorike političara u zemlji koja dolazi od stranaka koje imaju krajnje desnu orijentaciju ili nacionalni predznak albanski ili makedonski svejedno, ali mogu reći da ove aktivnosti ne mogu da destabilizuju zemlju kao 2001. godine“, kaže naš sagovornik.

Srbinovski kaže kako lično vjeruje da je najveći destabilizirajući faktor u Makedoniji organizovani kriminal, visok nivo korupcije pa čak i teorizam koji je nus proizvod pripadnika Islamske Države koji su se vratili u Makedoniju nakon ratovanja u Siriji i Iraku.

„Po meni ovi problemi su jako teško rješivi, jer do sada niko u svijetu nije kompletno iskorijenio kriminal i korupciju, a ni terorizam. Zato se i nadam da, iako je Makedonija mala zemlja da bi naše elite uspjele da nađu neku uspješnu formulu da riješe ova pitanja“, ističe on.

Na pitanje da li bi pet država - Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, BiH i Kosovo - trebalo zauzeti neki zajednički stav i udružiti se protiv nasrtaja i pokušaja destabilizacije regiona od strane Srbije, on odgovara da neće biti više nikakvih nasrtaja.

„Pa kako sam već prethodno djelimično i odgovorio na ovo pitanje, sama činjenica da su sve ove zemlje sa izuzetkom BiH i Kosova dio NATO-a, to stavlja kraj svakoj mogućnosti nasrtaja i pokušaja destabilizacije naših zemalja“, zaključio je Aleksandar Srbinovski za vijesti.ba