Srebrenica: Burno na sjednici SO o spornoj fotografiji i učenicima

Na današnjoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica formirana je komisija od 10 članova čiji je zadatak da sačini izvještaj i predloži rješenja situacije u srebreničkoj Prvoj osnovnoj školi nastale nakon objavljivanja fotografije srpskih đaka na Instagramu i jednočasovnog bojkota nastave koji su organizovali roditelji bošnjačke djece.

Fotografija grupe srpskih učenika iz Srebrenice obučenih u tradicionalne narodne nošnje sa uzdignuta tri prsta, u čijoj pozadini je trobojka i natpis "braća četnici", objavljena je na profilu jednog od učenika, što je izazvalo lavinu komentara, prijetnji učenicima i njihovim roditeljima i izliv mržnje na društvenim mrežama i u nekim medijima.

Nakon današnje žučne diskusije zatražena je pauza na kojoj su klubovi odbornika usaglašavali prijedloge za prevazilaženje naelektrisane situacije i predloženi su zaključci koje su odbornici jednoglasno usvojili.

Prvi zaključak je da je Skupština opštine Srebrenica opredijeljena da se pitanja vezana za stanje u školi rješavaju na civilizovan i demokratski način, s ciljem prevazilaženja trenutnog stanja i bolje budućnosti škole i učenika.

Odbornici su osudili svaki vid mržnje i netrpeljivosti, a, kako je u zaključku navedeno, posebno u institucijama obrazovanja.

Formirana je komisija od 10 članova koja ima zadatak da u skladu sa zakonskim propisima sačini izvještaj i predloži rješenja za prevazilaženje problema u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici koji treba da budu razmatrani na prvom narednom zajedanju opštinskog parlamenta.

Ovu komisiju sačinjavaju načelnik opštine i još tri člana opštinskog rukovodstva, dvojica odbornika, direktor škole, predsjednik Školskog odbora i predstavnici roditelja srpske i bošnjačke djece.

Odbornici su na današnjoj sjednici odlučili da se ne mijenja visina poreske stope na nepokretnosti i da ona i u 2020. godini bude 0,12 odsto za fizička i pravna lica, a 0,10 odsto za nepokretnosti u kojima se obavlja proizvodna djelatnost i odnosi se na tržišnu vrijednost nepokretne imovine.