Srebrenica: Na plus 35 već moraju misliti na zimu

Dok na ovim vrućinama i plus 35 stepeni većina razmišlja o plaži i moru, srebrenički poljoprivrednici misle samo na zimu

Žure da, dok je lijepog vremena, pokose, osuše i pokupe travu te tako osiguraju dovoljno hrane za stoku za narednu zimu.

Sve raspoložive kosilice, freze, balirke, traktori i radna snaga ovih su dana od jutra do mraka na njivama i opet ih nema dovoljno za sve livade.

Stoga su vlasnici mašina podijelili područja, tako da se bez konkurencije zna u koja sela idu mašine.

Izeta Rizvanovića (54) iz Glogove kod Bratunca zatekli smo u Gostilju, nadomak Srebrenice, na livadi Muamera Sandžića. Kaže da je skupio 200 bala sijena i do kraja dana ima još tri parcele da uredi.

U rodnu Glogovu vratio se još 2001. godine, nabavio je potrebnu mehanizaciju, bavi se poljoprivredom i stočarstvom. U sezoni, kaže, može zaraditi kao da je u inozemstvu, piše Avaz.

Lijepo se zaradi  

- Od kada se bavim ovim poslom, nijednog trenutka nisam razmišljao napustiti selo i otići negdje van granica BiH. Ko ima lijepo imanje, potrebnu mehanizaciju, i ovdje može lijepo zaraditi i živjeti - kazuje nam Rizvanović, dodajući da nema vremena za razgovor i fotografiranje, jer ga čeka druga njiva.