Sretan 6.august- Dan Grada Cazina i godišnjica deblokade ratnog Bihaćkog okruga

Cazin

Danas se obilježava Dan Grada Cazina, datum koji je ujedno i godišnjica deblokade ratnog Bihaćkog okruga nakon gotovo četiri godine rata.
Sve tradicionalne kulturne i sportske manifestacije koje se održavaju ovim povodom su otkazane zbog mjera koje nalaže trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji i svijetu. Dan Grada Cazina ipak, će biti službeno obilježen današnjim polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima u Cazinu, a potom i posjetom mostu na rijeci Korani u Tržačkim Raštelima gdje su se prije tačno dvadesetipet godina zvanično  sastale Armija R BiH i Hrvatska vojska. 

 -„Unatoč prilikama koje nam je nametnula situacija, koja je evo obilježila cijelu ovu godinu, ovo je Dan koji ima svoju ogromnu važnost i njegov svečani duh svakako se osjeti i u ovim prilikama. Podsjećanje i odavanje počasti onima koji su dali živote da bi odbranili Cazin i cijeli  ovaj dio Bosne i Hercegovine je naša najznačajnija i najčasnija obaveza, a siguran sam da ćemo Dan našeg Grada obilježiti i na brojne druge načine do kraja ovog mjeseca. Važno je da i danas istaknemo našu iskrenu ljubav i ponos što smo Cazinjani, što smo kroz historiju u svim prilikama branili svoju zemlju i što i danas predano radimo na izgradnji i prosperitetu svoje zemlje i svoga Grada. Stoga ovom prilikom, svim Cazinjanima i Cazinjankama u domovini i dijaspori čestitam 6.august.“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

 U narednoj sedmici u Cazinu će se održati nekoliko manjih kulturnih i sportskih događaja koji se mogu odvijati uz poštivanje epidemioloških mjera jer Dan Grada Cazina to svakako zaslužuje.