Šta će biti predloženo na saslušanju u Kongresu: Sačuvati BiH i Kosovo te pomoći Srbiji

sad
SAD bi trebale pritisnuti Evropljane da sankcioniraju one koji zagovaraju neovisnost Republike Srpske, navest će Server

 

U Komitetu za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD danas će biti održano saslušanje na kojem će učestvovati stručnjaci za zapadni Balkan. 

Oni će dati preporuke budućnoj administraciji, koju će predvoditi Džo Bajden (Joe Biden), o tome kakve stavove zauzeti prema našoj regiji.

Stručnjaci, među kojima su bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt (Madeleine Albright), profesor ''Johns Hopkins'' univerziteta Danijel Server (Daniel Serwer) i analitičar Januš Bugajski (Janusz), novoj administraciji dat će preporuke za daljnje djelovanje na Balkanu.

Domaćin sastanka je predsjedavajući Komiteta, kongresmen Eliot Engel. Podsjetimo da novi predsjednik SAD u januaru preuzima dužnost. 

Kako „Avaz“ ekskluzivno saznaje, Server će u svom obraćanju pozvati buduću administraciju SAD na snažniji angažman kada je riječ o sprečavanju secesije RS, unutrašnjim reformama u smislu slabljenja entiteta, te punom priznavanju državnosti Kosova.

U svom govoru će navesti da Dejton danas služi interesima „etničkih pljačkaških barona“, od kojih „jedan naoružava svoju državnicu za otcjepljenje, drugi ga ohrabruje, a treći se žali“.

- SAD bi trebale pritisnuti Evropljane da sankcioniraju one koji zagovaraju neovisnost Republike Srpske te da ojačaju i premjeste svoje trupe, uz vidljivu podršku SAD, u grad Brčko na sjeveroistoku zemlje kako bi blokirali secesiju - kazat će Server.

Evropa i SAD žele postdejtonsku BiH koja se može kvalificirati za članstvo u EU, navest će u svom govoru.

Takva BiH neće se temeljiti na etničkoj podjeli moći, već na većini građana koji biraju svoje predstavnike. Kantoni i entiteti, kao i etnički veto i ograničenja, nestat će. Amerikanci i Evropljani trebali bi pozdraviti mogućnost novog građanskog ustava. Niko izvan BiH ne može reformirati njen ustav. Potreban je narodni pokret. SAD, zajedno s Evropljanima, trebaju zaštititi taj narodni pokret od represije dok lišavaju entitete finansijskih sredstava i preusmjeravaju ih na centralnu vladu i općine - Serverov je stav. 

Priznanje Kosova

Server će navesti da i dalje postoje problemi između Srbije i Kosova, kao i unutar BiH, gdje je Srbija, također, faktor. 

Sve što sam predložio, bit će lakše ako Srbija pomogne. Ako Vučić nastavi preferirati autokratiju i svrstavanje s Rusijom i Kinom, Evropljani i Amerikanci morat će pronaći prilike da ubrzaju dan kada će Srbija biti predana stvarnoj demokratiji kod kuće i boljim odnosima sa susjedima - stoji, između ostalog, u Serverovom govoru.

Uvjeriti Rusiju i Kinu

- Glavni američki cilj dijaloga je uzajamno priznavanje i razmjena ambasadora. Predsjednik Bajden i kancelarka Angela Merkel trebali bi eksplicitno objaviti ovaj cilj i pritisnuti članice EU koje nisu priznale Kosovo da izjave da će priznati Kosovo najkasnije dok to učini i Srbija. Članstvo u UN-u će zahtijevati od Amerikanaca da uvjere Rusiju i Kinu da ne stavljaju veto - navest će Server.