Šta je Dodik rekao voždu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je sinoć u Ljubljani, tokom sastanka s prvim predsjednikom Slovenije Milanom Kučanom, da je BiH kompleksna zemlja, ali da je opredijeljena za evropski put.

- Iako je BiH kompleksna zemlja, bitno je da nema nasilja i da je sačuvan mir. Nama u Republici Srpskoj na prvom mjestu je očuvanje mira, borba za unapređenje ekonomskih prilika i bolji život građana. Očekuje se da će uskoro biti formirana vlast na nivou BiH u skladu s izbornim rezultatima da bi se mogli u potpunosti posvetiti unapređenju ekonomije - kazao je Dodik prilikom razgovora s Kučanom, prenosi avaz.ba.

On je naglasio da je Republika Srpska stabilna u svakom smislu i opredijeljena za put ka EU i dobivanje statusa kandidata, ali i da ostaje vojno neutralna. 

Dodik je istakao da se BiH susreće s migrantskom krizom te da se znatan broj migranata i dalje nalazi na njenoj teritoriji.

Kučan je naglasio da je BiH nefunkcionalna zemlja i, ako hoće u EU, treba je prvo osposobiti.

- Vi u Republici Srpskoj svoj ste problem riješili. Republika Srpska je činjenica i to se ne može izmijeniti - istakao je Kučan. 

On je ocijenio da će neprincipijelnost koštati EU i naglasio da danas svako mora voditi računa o sebi. Navodeći da poštuje opredijeljenost RS za vojnu neutralnost, Kučan je rekao da se NATO ponaša kao svjetski žandar.