Šta je s državljanima BiH kojima je jučer onemogućen let iz Stuttgarta za Sarajevo? MVP nije upoznat

eurowings
Nakon što je blizu 50 državljana Bosne i Hercegovine jučer spriječeno da u Stuttgartu uđu u avion Eurowingsa na letu za Sarajevo, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za Klix.ba je rečeno da oni nisu zvanično obaviješteni o ovom problemu.

 

Šef kabineta ministrice vanjskih poslova BiH, Denis Hadžović, za Klix.ba je kazao da nije jasno zbog čega je došlo do ovakve odluke aviokompanije Eurowings.

"To je odluka Njemačke odnosno aviokompanije Eurowings, tako da nismo baš u mogućnosti da nešto učinimo. Zašto je sada do toga došlo ne znamo. Danas nismo dobili nikakav email, ni od osoba koje su bile spriječene da putuju“, kazao je.

Kao što je poznato, negativan PCR test nije uslov državljanima BiH za ulazak u svoju matičnu zemlju, iako im je to jučer postavljeno kao ultimatum na štutgarstskom aerodromu. Kako saznajemo, kompanija Eurowings za detalje o putovanjima bh. državljana ranije nije kontaktirala nadležne u našoj zemlji.

Osobama koje posjeduju pasoš Bosne i Hercegovine prilikom ulaska u svoju domovinu, pored pasoša, nije potreban nikakav dodatni dokument, pa ni potvrda negativnog testa na koronavirus.

Zbog čega MVP BiH nije upoznato s ovim problemom, kao ni bh. ambasada u Njemačkoj, danas nije poznato. Problem nije riješen, uprkos potrošen novcu i vremenu naših građana. Da li su osobe s bh. pasošem, kao i mnogo puta do sada ostavljene na cijedilu, ostaje da se vidi u narednim danima.