fbpx Šta predstavlja simbol na opremi teroriste sa Novog Zelanda

Šta predstavlja simbol na opremi teroriste sa Novog Zelanda

Home

Šta predstavlja simbol na opremi teroriste sa Novog Zelanda

Na oružju Brentona Tarranta, 28-godišnjeg teroriste koji je izveo napad na džamije na Novom Zelandu, ispisana su, između ostalog, imena srpskih historijskih ličnosti.

Tarrant je u svom manifestu, kao i na oružju koje je koristio tokom smrtonosnog napada, u kojem je ubijeno 49 i ranjeno najmanje 20 osoba, spominjao Miloša Obilića, koji je učestvovao u Kosovskoj bitki 1389. godine protiv tada nadolazeće osmanske vojske, piše N1.

Napadač je također ispisao ime cara Lazara, kojem je Obilić služio, i koji je ubijen u borbama s Osmanlijama.

Na oružju je bilo ispisano i ime Baje Pivljanina, hajduka koji je djelovao na području Hercegovine i Južne Dalmacije, teritorijama koje su u 17. vijeku bile pod kontrolom Osmanskog carstva.

Pored ispisanih imena, na opremi koju je koristio Tarrant se pojavljuje i simbol poznat kao "Crno Sunce" (Black Sun), što simbolizira znak koji se prvi put u historiji pojavljuje u staroj keltskoj i vikinškoj kulturi.

Znak je postao prepoznatljiv nakon što su ga "preuzeli" Nacisti i učinili jednim od znakova i simbola ovog pokreta, a predstavljao je "simbol čiste bijele rase", prenose britanski mediji.

Također, na oružju su ispisana i imena Novaka Vujoševića, koji je vodio ustanak protiv Osmanlija i crnogorskog generala Marka Miljanova.

U svom manifestu Tarrant je spominjao i brojna druga imena iz evropske istorije u kontekstu borbe protiv islama.

Premijer Australije Scott Morrison je rekao da je dobio informacije o manifestu, kojeg je opisao kao "djelo mržnje".

Na 74 stranice manifesta napadač je pisao protiv imigracija, multikulturalizma, a lamentirao je nad propadanjem "zapadnoevropske bijele kulture".

"Moje porijeklo i moj jezik su evropski, moja kultura je evropska, moja politička uvjerenja su evropska, moja filozofska vjerovanja su evropska. Moj identitet je evropski i najvažnije, moja krv je evropska", napisao je Tarrant.

Topic
Objavio: Pet, 15/03/2019 - 15:13

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top