(VIDEO) Šta se dešava na Kosovu? - Počelo oduzimanje tablica: Srbi vozilima na Jarinju i Brnjaku blokirali saobraćaj

asd
U blizini starog punkta Jarinje, gde su u nedjelju postavljeni kontejneri i od jutros raspoređene jedinice Rosu

Radio-televizija Srbije javlja da je počelo oduzimanje tablica sa oznakama sa sjevera Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju osiguranje u iznosu od pet eura.

U blizini starog punkta Jarinje, gde su u nedjelju postavljeni kontejneri i od jutros raspoređene jedinice Rosu, u obje trake parkirano je oko desetak kamiona, pa je saobraćaj u potpunom prekidu od punkta prema Leposaviću.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je za TV Pink da su "građani sa sjevera uznemireni tom demonstracijom sile, ali je apelovao da ostanu uzdržani i ne nasjedaju na provokacije i kršenje sporazuma o slobodi kretanja i Briselskog sporazuma."

Kosovska policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdili su da provode akcije na svim graničnim prijelazima "radi očuvanja javnog i ustavnog poretka", prenio je prištinski portal Koha.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla rekao je da su akcije usmjerene na provedbu sporazuma o slobodnom kretanju, odnosno pitanje registarskih oznaka vozila.

Ovom prilikom Ministarstvo unutarnjih poslova, kako bi omogućilo slobodno kretanje građana i nakon isteka ugovora od 14. septembra 2014. godine, donijelo je rješenje kojim se uređuje i obvezuje davanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila s registarskim oznakama Srbije koja ulaze na teritoriju Republike Kosovo, na svim graničnim prijelazima. Istovremeno je poduzelo sve potrebne mjere kako bi se maksimalno smanjila čekanja na graničnim prijelazima", saopćio je Sveçla.

Najavljuje da od 15. septembra u saobraćaju nema automobila s oznakama "KS", rekavši da su jedine legalne tablice one s oznakom "RKS".

-Situacija je mirna. Kosovska policija poduzela je sve potrebne operativne i logističke mjere kako ne bi ometala i odgađala kretanje ljudi i robe, navodi se dalje.

-Srbi su sa oko 300 vozila na Jarinju i sa više od 100 vozila na Brnjaku blokirali saobraćaj u obe trake, kazao je potpredsjednik Srpske liste.