Šta se sve dešava tog 22. augusta, koji dramatično najavljuju Dodik i Vučević?

dodo
U posljednja dva dana u javnosti smo više puta mogli da čujemo datum 22. august koji predstavnici vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj dramatično najavljuju. Ministar odbrane Srbije i lider SNS Miloš Vučević rekao je danas da se od tog datuma očekuju pojačani pritisci na Srbiju, dok je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao jučer da RS neće biti ista poslije 22. augusta.

 

Vučević je ukazao je da su pritisci na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji konstantni i da će biti sve veći.

 

On je na televiziji Pink kazao da će 22. augusta predsjednik Srbije Aleksandar Vučić biti na „važnom međunarodnom skupu“, gdje se očekuju posebni napadi na njega zbog „tih sankcija“.

Dodik je, s druge strane, mislio na nešto sasvim drugo. Naime, 22. augusta će se održati sjednica Parlamenta BiH na kojoj bi trebalo da bude usvojen set evropskih zakona, za koje je Dodik rekao da će imati podršku RS.

„Ali, poslije te sjednice 22. augusta će sve biti drugačije. Ako neko smatra da može da donosi odluke bez pola zemlje, bez 33 odsto političkog kapaciteta, onda neka oni i snose odgovornost“, istakao je Dodik.

A šta tog 22. avgusta očekuje predsednika Srbije?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Atini 21. i 22. augusta na neformalnom sastanku lidera zemalja regiona na kome su najavljeni još predsjednica Evropske komisije i predsjednik Ukrajine.

Vučića je pozvao u goste predsjednik Vade Grčke Kirjakos Micotakis.

Na neformalnoj večeri planirana je razmjena mišljenja o daljem toku procesa evrointegracija zemalja jugoistočne Evrope, kao i o stabilnosti i bezbjednosti Evrope u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Jedna od tema biće i energetska bezbjednosti na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi.

Osim političara iz regiona ukjućujući i Kosovo, večeri bi trebalo da prisustvuju još predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen i predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski. Pored zajedničke večere, predviđeni su i bilateralni sastanci.

Najavljeni su lideri Slovenije, Hrvatske, Srbije, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Bugarske i Rumunije.

Prema pisanju podgvoričkih “Vijesti”, iz kabineta predsjednika Crne Gore povodom ovog skupa su saopštili da će naredna godina biti od suštinske važnosti za napredak šireg regiona kada je u pitanju evropski integracioni proces, posebno u kontekstu kontinuirane ruske agresije prema Ukrajini koja je u potpunosti uticala na stabilnost i bezbjednost evropskog kontinenta, ali i šire.

Vučić je gostujući na dnevniku Radio televizije Srbije rekao da ide na jedan skup lidera Zapadnog Balkana, šire regije i Brisela, gde će ga posebno pritiskati zbog Kosova i sankcija Rusiji.