Šta su roditelji otrovane djece poručili vlasniku "Ajdinovića"

Nakon što je inspekcija zapečatila dijelove Sportsko-rekreativnog centra "Ajdinovići", a vlasnik Nihad Helać najavio da će potpuno zatvoriti objekt, stvar oko trovanja djece u ovom centru nije nimalo jasnija.

Podsjetimo, dječaci iz Rukometnog kluba ''Repekt'' Sarajevo i djevojčice Košarkaškog kluba ''Ledita'' iz Domžala imali su simptome trovanja prošle sedmice, njih 18 je bilo na bolničkom, a barem još toliko na kućnom liječenju, prenosi Avaz.  

Nakon nove „akcije inspekcije“, vlasnik "Ajdinovića" još jednom je, nakon već sada kultne izjave njegovog prvog operativca Amera Čulova da su se ''djeca prejela i pila puno hladne cedevite“, uspio iritirati roditelje djece koja su imala trovanje.  

Suosjećanje s radnicima koji su ostali bez posla

Kako kažu, činjenica da vlasnik "Ajdinovića" tvrdi da su djeca upućena kućama poslije pregleda govori koliko je tim ljudima uopće stalo do istine. Roditelji djece iz Škole rukometa ''Respekt'' su zbog toga odlučili da Helaću upute otvoreno pismo (imena poznata redakciji).

- Ovom prilikom želimo da kažemo da suosjećamo s Vama i radnicima "Ajdinovića" koji će možda ostati bez posla. Svi smo nekad bili bez posla i znamo kako je to teško, ali želimo upozoriti na činjenicu da je sve otišlo u drugom smjeru. Sada se priča o ljepotama "Ajdinovića", o bazenu, izgorjelom hostelu, o možda otpuštenim radnicima... Vi sada pričate o sebi, a ne o otrovanoj djeci koja su bit svega. Zato Vas želimo podsjetiti na neke stvari. Djeca su otišla u ''Ajdinoviće'' zdrava i vesela. Bio je ponedjeljak, 19. avgust, otišli su autobusom, a većina se vratila ambulantnim kolima u kojima su im davali infuzije – pišu roditelji.

Kako su napisali, možda njemu i jeste ''Bogu plakati'' kada se pogleda na bazen koji je prikazan novinarima u petak u "Ajadinovićima", ali postoje stvari koje izazivaju teža osjećanja.

– Zamislite sliku, gospodine Helać, kada Vam dijete dovoze u Hitnoj. Umivamo ih, oni povraćaju i imaju bolove. Bogu plakati, kao što su neke majke i plakale u nemogućnosti da pomognu djeci. Mi imamo fotografije djece u bolničkim krevetima, s mjesta gdje Vi, niti bilo ko od Vaših saradnika nije došao da vidi kako su ta djeca. Da i to ostavimo po strani, mi Vas molimo da pomognete da nađemo uzrok trovanja naše djece i da se to više nikad ne ponovi ili možda mislite da je neko morao imati određenu bakteriju pa da stigne neko izvinjenje. Mi nikada nismo tražili ništa, osim da se nađe uzrok onoga što se desilo našoj djeci. Isto žele znati treneri i roditelji djece iz Slovenije s kojima smo u stalnom kontaktu – dodali su roditelji.

Pomozite nam da nađemo uzrok trovanja naše djece

Prema njihovim riječima, treba pitati trenere dva kluba kako im je bilo. Voditi djecu u Dom zdravlja u Olovo, a strepiti šta je s djecom koja su ostala.

- Ako nekim slučajem do sada niste uspjeli saznati, gospodine Helać, onda pitajte doktoricu iz Doma zdravlja Olovo kakva su djeca bila. Njoj smo neizmjerno zahvalni jer je učinila sve za djecu, zajedno sa svojim timom. Možda Vi „niste upoznati“ ni s događajem iz aprila kada su djeca iz Osnovne škole „Fatima Gunić“ bila na jednodnevnom izletu u ''Ajdinovićima'' i kada sljedećih nekoliko dana 70 posto učenika koji su bili na izletu nije došlo u školu. I oni su imali slične simptome poput naše djece, mediji su pisali, a roditelji potvrđuju. Javljaju nam se još neki roditelji iz drugih sredina, ali neka sada ostane na ovome. Mi Vama želimo da što prije otvorite Centar da radite i zaradite za svoju djecu. Život i vrijedi zbog djece, a nikakve pare nisu bitne ako djeca nisu dobro. Žao nam je što Vam je izgorio hostel, onaj u kojem su na drugom spratu bila naša djeca zajedno s djevojčicama iz Slovenije. Nakon svega, pomozite nam da nađemo uzrok trovanja naše djece, jer to je jedino što trebamo. Niti nam trebaju pare, niti bilo šta što nije naše – završili su svoje otvoreno pismo roditelji djece.