Stabilizirana situacija kod Kladnja, cesta Tuzla - Sarajevo prohodna

kliziste
Padavine su aktivirale i nova klizišta te dovele do problema s vodosnabdijevanjem u nekoliko mjesta.

Stabilizira se situacija u Tuzlanskom kantonu nakon poplava koje su pogodile nekoliko općina i gradova na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, javila je reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Magistralni put M18, koji povezuje Tuzlu i Sarajevo, ponovo je prohodan.

"Jutros se na cestu, zbog reaktiviranja starog nesaniranog klizišta, sručilo cijelo brdo i prekinulo putnu komunikaciju na području Kladnja. Padavine su aktivirale i nova klizišta te dovela do problema s vodosnabdijevanjem u nekoliko mjesta", izvijestila je Pribinja.

Najsloženija situacija je bila na području općine Kladanj u kojoj je poplavljeno gotovo 100 objekata. Zbog padavina je stanje prirodne nesreće proglašeno u tri općine na području Tuzlanskog kantona.

Situacija zabrinjava i u Zeničko-dobojskom kantonu koji je u stanju pripravnosti. 

Višemilionske štete

"Vodostaji rijeka na području Tuzlanskog kantona su u padu", potvrdio je Feni v. d. direktora Kantonalne uprave civilne zaštite TK Zoran Jovanović.

Zbog brojnih problema izazvanih obilnim kišnim padavinama, angažirana je i Federalna uprava civilne zaštite koja je zajedno na terenu s pripadnicima Kantonalne uprave Civilne zaštite.

"Najugroženija područja na Tuzlanskom kantonu su dio grada Živinice, odnosno naselja Đurđevik i Višća te općina Kladanj koja je jučer pretrpila strašne poplave. Na svu sreću nemamo ljudskih gubitaka, evakuisani su svi koji su bili ugroženi", kazao je Jovanović.

Poplave koje su pogodile Tuzlanski kanton prouzrokovale su i veliku štetu na poljoprivrednim usjevima. Štete će, prema prvim procjenama, biti višemilionske.

"Gotovo sve općine na području TK proglasile su stanje prirodne nesreće i tek nakon toga slijedi evidencija ukupnih šteta izazvanih sa ove dvije nesreće. Štete neće biti male i teško će biti nadoknadive", kazao je ministar poljoprivrede TK Mustafa Šakić.

Izlijevanja rijeka i potoka iz korita

U posljednja 24 sata na području Zeničko-dobojskog kantona došlo je do većeg izlijevanja rijeka i potoka iz korita uslijed čega je poplavljeno i nekoliko kuća, ali povrijeđenih nije bilo.

Prema informacijama iz Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK na području Općine Olovo zbog povišenog vodostaja, najave veće količine padavina i stanja na terenu načelnik Đemal Memagić donio je Odluku o proglašenju stanja redovne odbrane od poplava.

"Poplavljeno je pet stambenih objekata od toga je u dva objekta voda zahvatila stambeni dio, a tri porodice sa sedam članova su preselile na više nivoe. Većina putnih komunikacija je oštećena, najviše su stradali makadamski putevi", kazali su odgovorni, prenosi Anadolija.

Pokretanje klizišta

"Poplavljeno je 11 plastenika i velike površine poljoprivrednih kultura. Ekipe Civilne zaštite provodile su hitne mjere: čišćenje propusta mostova kanala, pojačavanje obaloutvrda, iznošenje stvari iz poplavljenih i nepoplavljenih objekata, pratila je stanje na terenu", navodi se.

U potpunosti je obustavljen saobraćaj na dijelu magistralnog puta Tuzla – Sarajevo zbog velikog klizišta koje je pokrenuto u mjestu Vitalj kod Kladnja usljed obilnih kišnih padavina koje su ovo područje zadesile u toku protekla 24 sata, prenosi Klix.ba.

Povećan je vodostaj na svim vodotocima na području općine Vareš. Također u naselju Luke, došlo je do pokretanja klizišta, koje je bilo aktivirano i ranijih godina.