Stambeni kontejneri za izbjeglice stižu u Bihać

Konvoji sa stambenim kontejnerima Crvenog krsta krenuo je u srijedu ujutro iz njemačkog grada Diedorf za Bosnu I Hercegovinu.

Ukupno 16 kamiona prevest će 36 stambenih kontejnera koji će služiti kao skloništa za izbjeglice koji se nalaze u Bihaću, gradu u sjeverozapadnoj BiH, a koji je udaljen oko 800 kilometara od ovog mjesta.

Ovi kontejneri će služiti kao privremeni smještaj za migrante. U gradu Bihaću, koji se nalazi u blizini hrvatske granice situacija je i više nego kritična.

Prema podacima centra za međunarodne odnose, samo u Bihaću nekoliko stotina ljudi živi u stalnom privremenom smještaju u vrlo ograničenim prostorima i u većini slučajeva u vrlo nehumanim uvjetima.

Stambeni kontejneri iz Diedorfa posjeduju prostor za kamp-krevete, imaju sanitarne čvorove i imaju za cilj trajno poboljšanje postojeće infrastrukture za kratkoročni i dugoročni prijem mnogih izbjeglica na ukupno šest smještajnih lokacija.

Ovaj distrikt je donirao ukupno 20.000 eura.Na inicijativu okružnog upravnika Martina Sailera, distrikt je dao svoj doprinos u ukupnom iznosu od 20.000 eura za troškove humanitarnog projekta BRK-a.

Okružni odbor je već krajem januara odobrio prijedlog okružnog upravnika.

"Projekat BRK centra ima neposredni cilj da ublaži teškoće mnogih ljudi/izbjeglica i zaslužuje našu punu podršku", izjavio je okružni upravnik Martin Sailer.

Uz pomoć donacije, distrikt će biti u mogućnosti da sprovede obiman transport stambenih kontejnera, koje je gradski savjetnik Diedorf-a dao BRK-u besplatno još u decembru prošle godine. Dolazak kamiona u BiH i kasniji transfer Crvenom krstu Bosne i Hercegovine zakazan je za kraj ove sedmice.

Image