Stanivuković primio aktiviste grupe "Pravda za Davida", poručio da neće šutjeti

Drasko
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković primio je jučer u prostorijama Gradske uprave aktiviste grupe "Pravda za Davida".

 

Stanivuković je ovom prilikom poručio članovima grupe da više neće biti progona neistomišljenika, kao što je to bio slučaj s prethodnom gradskom administracijom i da je njegova ideja Banja Luka bez podjele, grad koji je otvoren za sve, te da neće šutjeti na nepravdu i kriminal.

 

"Nova klima osjeti se u gradu, progona više nikad neće biti. Prvi put, nakon gotovo tri godine, članovi grupe 'Pravda za Davida' su dobrodošli u Gradsku upravu. Spomenik demokratiji bit će obećana govornica na trgu, i to vrlo brzo, kao simbol kraja glasnoj šutnji koja je prekinuta našom pobjedom", objavio je Stanivuković na društvenoj mreži Facebook.

 

Nakon sastanka članovi grupe rekli su da su od gradonačelnika dobili garanciju da će biti proveden disciplinski postupak i donesene sankcije protiv svih onih koji su se nezakonito i neljudski obračunavali s grupom, te da "Davidovo srce" na ušću Crkvene u Vrbas niko iz komunalne policije više neće dirati.

 

"Rečeno nam je da komunalna policija od MUP-a dobija zahtjeve da se ukloni sve s ušća. Mi smo tražili da nam dostave te sramne dopise. Da vidimo ko tu sramotu potpisuje. Također smo tražili imena onih iz Gradske uprave koji su naređivali uklanjanje "Davidovog srca". Jedan od naših zahtjeva jeste da se od Gradske uprave dobije saglasnost za postavljanje spomenika ubijenom Davidu Dragičeviću na mjestu gdje je pronađeno njegovo beživotno tijelo. Jedan od naših prijedloga jeste da oplemenimo čitav taj prostor. Dobili smo obećanje da će prijedlog biti razmotren", rekli su članovi ove grupe.

 

Podsjećamo, David Dragičević je nestao 17. marta 2018. godine, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rijeke Crkvene u Vrbas. Istraga za krivično djelo ubistva protiv NN osoba nije se pomakla već skoro tri godine, zbog čega su roditelji, njegovi prijatelji i javnost duboko razočarani. Grupa Pravda za Davida već skoro tri godine organizuje svakodnevna okupljanja kako bi izvršila pritisak na pravosudne institucije da rade svoj posao.

 

Također, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je pokrenuo tužbu za klevetu protiv Davora Dragičevića, oca stradalog Davida Dragičevića zbog tvrdnji da je u ubistvo umiješan vrh MUP-a RS, kao i sam Dodik.