Stanko izgubio stanarsko pravo, danas živi na deponiji smeća

Odlagalište smeća, mjesto koje građani u svakom gradu izbjegavaju u širokom luku, dom je Stanku Ignjatoviću iz Žepča. Ignjatović nema riješeno stambeno pitanje i živi u improviziranoj šupi.

Taško je povjerovati da deponija može biti nečije dvorište. No, upravo pored naslaga smeća prolazi svaki dan Stanko Ignjatović da bi došao do svog doma. Graditeljski, čista improvizacija, bez kuhinje, bez toaleta - život koji je stao u nekoliko kvadratnih metara, uz mnoge muke..

"Meni jedino Romi šta pruže. Snimite slaninu, paprike, donosim sa smeća, ja sve sa smeća jedem", priča on.

U bizarnom okruženju, na deponiji, Ignjatoviću jedino društvo čini pas.

"On je moja jedina utjeha, sa njim razgovaram, da, i nije me stid",otkriva za N1.

No, kako je moguće da jedan čovjek živi na deponiji smeća? Kaže da je to jedina mogućnost, jer je smještaj u kojem je boravio ranije još manje uslovan.

"U svom podrumu stavili žutu traku. Nemam struje, nemam vode. Imam "jedan kroz jedan" zemljište, 300 kvadrata, zašto mi ne naprave sobicu na mojoj ploči, malo hodnika i kupatilo. Zašto?", pita se Ignjatović.

U starački dom, ipak, ne bi išao.

"Ja sam još stabilan, ja idem svojim nogama. Mogu sebi oprati veš, skuvati ako nešto imam. Ako nemam, ćutim, ja po tri dana gladujem",kaže.

U Centru za socijalni rad u Žepču upoznati su sa slučajem "stanovnika deponije".

"Prije rata je izgubio stanarsko pravo na jedan stan u Zenici, jer nije na vrijeme podnio zahtjev za povrat imovine. Nakon problema u vanbračnoj zajednici sa jednom gospođom, istjerala ga je iz kuće i on sada živi na smetljištu", otkriva Edin Šišić, direktor Centra za socijalni rad Žepče.

No, trenutno se ne može učiniti mnogo.

"Po zakonu centri za socijalni rad nisu nadležni za stambeno zbrinjavanje građana. Za to postoje institucije u BiH. Korisnici socijalne pomoći mogu biti osobe starije od 65 godina, a on ima 63. Za dvije godine može ostvariti pravo. Pomagali smo koliko smo mogli, a i on je često odbijao pomoć, jer je tražio novac, a mi smo smo pomagali u hrani. I dalje mu pomažemo u nabavci lijekova, za to imamo dokaze. Ja bih pozvao sve dobre ljude, ako mogu da pomognu Stanku, da se izgradi kuća koju zahtjeva", apeluje Šišić.

Ignjatović je i liječen od tuberkuloze, bez ikakvih je primanja i potpuno je ovisan o pomoći rijetkih, koje put nanese na deponiju smeća u Žepču.