Stanovnici BiH imaju tek šestinu plaće Nijemaca, ali zato skuplje plaćaju brašno, kahvu, ulje, piletinu

.
Prema procjenama Ujedinjenih naroda, više od polovine stanovništva u Bosni i Hercegovini na rubu je siromaštva, a taj podatak i ne čudi kada se u obzir uzme nerazmjer između cijena osnovnih životnih namirnica i plaća, piše Večernji list BiH.

Iako prosječna neto plaća u BiH iznosi nešto više od 500 eura, što predstavlja samo jednu šestinu prosječne neto plaće u Njemačkoj, stanovnik BiH će u svojoj zemlji morati izdvojiti više novca za neke prehrambene proizvode nego što će za njih platiti Nijemac u svojoj zemlji, piše Večernji.

 

Zvuči nevjerojatno, ali je tako. I to, riječ je mahom o osnovnim životnim namirnicama. Brašno, piletina, ulje, kava… samo su neke od namirnica koje su jeftinije u Njemačkoj nego u Bosni i Hercegovini.

Primjerice, za kilogram brašna Nijemac treba izdvojiti tek oko 0,80 konvertibilnih maraka, dok je u Bosni i Hercegovini kilogram te namirnice u najjeftinijoj varijanti 1,20 konvertibilnih maraka.

 

Posljednjih mjeseci aktualno je poskupljenje ulja. Ta namirnica poskupjela je u svim zemljama, no ipak je u Njemačkoj još uvijek jeftinija nego u BiH. U trgovinama za mnoge bh. stanovnike “obećane zemlje” litra ulja stoji oko 3,30 KM, dok je kod nas trenutačno litra najjeftinijeg ulja 3,55 KM.

Ta namirnica jeftinija je i u susjednoj Hrvatskoj, gdje je prosječna neto plaća 956 eura, odnosno gotovo dvostruko viša nego u BiH. Tako je u trgovinama u susjedstvu za litru ulja dovoljno izdvojiti 3,25 KM.

Sljedeća namirnica je mlijeko. Cijena litre mlijeka u Njemačkoj i BiH gotovo je ista, odnosno oko 1,50 KM, dok je u Hrvatskoj nešto viša te iznosi oko 1,65 KM. Značajno više novca stanovnik BiH morat će izdvojiti i za piletinu. Za kilogram bataka i zabataka u BiH treba izdvojiti 6,45 KM, dok u trgovini u Njemačkoj ista namirnica stoji oko 4,50 KM.