Stari grad Ostrožac otvara vrata

Stari grad

Već dugi niz godina stari grad Ostrožac otvara vrata svojim posjetiocima, ali i onima koji ga na sebi svojstven način ožive.

Kolonija skulptora 'Ostrožac 2022' je dugovječna likovna manifestacija, 55-ta po redu, u organizaciji JU 'Centar za kulturu i turizam' Cazin.

Ovogodišnju 55-tu jubilarnu koloniju ističu neki novi sadržaji, veći broj učesnika te zanimljivi detalji izvedbe.

Kolonija će trajhati 10 dana, a počinje 30. maja te će se u okviru programa realizirati i radionice za djecu predškolskog uzrasta koji će raditi sa materijalima prilagođenim tom uzrastu po uzoru na skulpture učesnika.

U sklopu kolonije biti će održana izložba Nurije Ljubijankića, koji je ujedno i jedan od osnivača kolonije, a koji je nedavno preminuo, tako da kolonija poprima obilježja ostvarenja ovog istaknutog cazinskog umjetnika pod nazivom ' Cazin u djelima Nurije Ljubijankića'.

Učešće su potvrdili akademski kipari Adis Fejzić, Sašo Sazdovski, profesori Samir Sućeska i Darko Šobot sa Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva kao i 4 studenta iz Portugala koji se nalaze u BiH na studentskoj razmjeni.

Ovo je prilika da građani svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj i pokažu da je umjetnost još uvijek tu negdje oko nas.