Stari plakat koji je najavljivao “Bitku na Neretvi” preživio burne decenije

c

U podrumu zgrade gradskog kina u Sanskom Mostu, prekriven prašinom i paučinom, pronađen je ovih dana vrijedan artefakt – radi se o plakatu kojim je najavljivano prikazivanje čuvenog filma “Bitka na Neretvi” u ovom gradu.

Kino u ovom gradu ne radi već godinama, ali ga se stariji Sanjani sjećaju sa sjetom i nostalgijom, jer je u prošlosti bilo centar kulturnog i društvenog života.

Inače, na plakatu su naslikani likovi glavnih glumaca u pomenutom filmskom ostvarenju, koje je snimljeno sada već daleke 1969. godine. Možda je manje poznato da je za marketinške potrebe filma za zapadno tržište plakat naslikao čuveni Pablo Pikaso, jedno od najcjenjenijih imena u svijetu vizuelne umjetnosti i stvaralac čije slike danas vrijede milione dolara.

“Ovaj plakat budi uspomene iz mladosti, a sjećam se da je bio izložen na zidu gradske gimnazije. Film je prikazivan u kinu više dana i u više termina, a za njega je vladalo ogromno interesovanje, tako da su prikazivanja bila rasprodata”, kaže sanski književnik Amir Talić, prisjećajući se tih vremena. 

“Bitka na Neretvi” je najspektakularniji film jugoslovenske kinematografije, snimljen u međunarodnoj koprodukciji s nizom velikih svjetskih glumačkih imena kao što su Orson Vels, Franko Nero, Jul Briner, Sergej Bondarčuk, Entoni Doson i drugi. Također, ostale glavne i sporedne uloge bile su povjerene najvećim glumačkim zvijezdama bivše Jugoslavije, a film je 1970. godine bio nominiran za najbolji film na stranom jeziku. 

Ovaj neobični plakat, iako mjestimično oštećen, nekako je preživio burne decenije i, prema Talićevom mišljenju, zaslužuje da bude konzerviran i zaštićen kao svjedočanstvo prošlosti grada na Sani.

Film “Bitka na Neretvi” je grandiozan filmski poduhvat, čiji je režiser Veljko Bulajić, a ovakav projekat teško da će se skoro ponoviti na ovim našim prostorima.

Ogroman broj statista sastavljen uglavnom od vojnika tadašnje JNA, mehanizacija, budžet koji, zapravo, nikada nije jasno utvrđen, ali se zna da je premašio milione dolara, čine ovaj film jedinstvenim.

Inače, film tematizira čuvenu bitku koja se odigrala 1943. godine, kada je glavnina partizanske vojske uspjela preživjeti veliku neprijateljsku ofanzivu i izvući se iz obruča na rijeci Neretvi.

Također, ovaj vrijedni artefakt sjeća i na ulogu kina u društvenom životu Sanskog Mosta, institucije koja je, i pored nekoliko pokušaja oživljavanja u proteklih dvadeset godina, danas potpuno mrtva.