Starica s ubicinog snimka: Jeste, ja sam mu pomagala!

Ekskluzivno je otkrio ko je starica s videosnimka objavljenog na YouToubeu, na kojem se vidi višestruki ubica Edin Gačić kako se igra s jarićima dok razgovara sa starijom ženom u njenoj kući.

Policija je pretresla

Ona je Sadija Todorovac, 80-godišnja starica iz banjalučkog naselja Novoselija, u kojem je živio i ubica. Gačić je, kako se čuje na snimku, zahvalan Sadiji, jer mu je ona pomagala kada je izašao iz zatvora.

- Jeste, ja sam mu pomagala. Znam Edina od malih nogu. Bio je lijep kao lutka. Otac mu je isto bio naočit. Znala sam mu i oca i mater. Sjećam ga se kao malog. Gledali smo ga gladnog. Dala bih mu po deset maraka kada krene u grad. I kad imam. Nikad nije pravio probleme. Savjetovala sam ga kako sam znala. Kada je izašao iz zatvora, govorila sam mu da ni sa kim nema posla i da se ukloni od ljudi. Uvijek sam ga tako savjetovala - ispričala je za „Avaz“ Sadija Todorovac, koju smo jučer posjetili u Novoseliji.

A posjećivala ju je i policija, kako nam je potvrdila. Bili su joj policajci i prije dvije večeri i napravili pretres.

- Napravili su rusvaj po kući. Sve su pregledali, čak i obore u kojima čuvam koze. I šumu koja se nalazi iza obora. Ne znam ja šta su tražili i koga su tražili, ali su bili. Sve su mi haljine pogužvali. Edin mi se nije javljao. Žao mi je ljudi koje je pobio. Žao mi je i njega - kazala je Sadija Todorovac.

Gačić, koji je 2017. boravio u Banjoj Luci nakon izlaska iz zatvora, a potom prodao imovinu i kupio kuću u Brđanima kod Konjica, kako kaže Todorovac, često je odlazio u grad.

Sestrino predviđanje

Znao je da ona drži koze, pa joj je jednom dotjerao ovcu, ali je ona nije htjela uzeti.

- Nije on bio kod mene. Spavao je u svojoj kući kad se vratio iz zatvora, a kod mene je povremeno dolazio. Sjedne na stepenice i ispričamo se. Ja sam mu najviše pomogla. I uvijek bih mu pomogla, jer on, jadan, nema nikoga. Sestra neće ni da čuje za njega. Znam kako je njoj. Ona je vazda govorila da će on napraviti neko zlo i bila je u pravu - kazala je Sadija.

Podsjetimo, potraga policije za serijskim ubicom Edinom Gacićem okončana je jučer u poslijepodnevnim satima. U razmjeni vatre sarajevski specijalci ubili su Gačića na širem lokalitetu naselja Lepenica.

Imao je zastrašujući pogled 

I ostali mještani Novoselije prenijeli su nam jučer da je Gačić bio povučen i nije pravio probleme. Svi su znali da je odležao kaznu zbog ubistva, a i on je znao da svi to znaju i nije mnogo pričao s ljudima.

- Nije pravio probleme, ali se na njemu vidjelo da je nešto uradio. Imao je odsutan pogled. Ponekad je taj pogled bio zastrašujući. Milicija je stalno dolazila, obilazila ga, ispitivala - kaže radnica u lokalnom dragstoru.

Jedan od komšija, pak, je uvjeren je da je Gačić ubijao iz straha.

- Ja sam bio u ratu, bio sam kod Travnika, i znam da se tako ne ponaša neko ko je prošao vojnu obuku. Sumnjam da je bio vojnik i sumnjam da je bio u mudžahedinskim odredima - kaže Gačićev komšija.

Pitala sam ga zašto je ubio mater

- Ja sam njega pitala nekoliko puta zašto je ubio mater, ali nije htio da mi govori o tome. Rekao je da su se posvađali, jer ona nije htjela da ga vodi sa sobom, ali više od toga nije mi govorio - kazala je Sadija Todorovac.