Stariji građani BiH više “pazare” u online trgovinama: Najčešće kupuju odjeću

.

Online trgovina u Bosni i Hercegovini je u fazi rasta, ali još uvijek zaostaje za regijom, pokazuju istraživanja Asocijacije za internet trgovinu “eComm”. Iako je 80 posto korisnika interneta u BiH, svega 39 posto njih koristi online trgovinu, a taj broj je još manji u urbanim sredinama.

Edin Halilović iz Asocijacije za internet trgovinu “eComm” ističe za BHRT da online trgovina u BiH ima veću zastupljenost u manjim gradovima, jer dio proizvoda nije dostupan lokalno te ljudi moraju putovati do većih gradova kako bi ih kupili. Stoga, online trgovina pruža veću dostupnost proizvoda u tim područjima.

Iako bi se moglo očekivati da mladi imaju više povjerenja u online kupovinu, zanimljivo je da su stariji kupci zapravo aktivniji u virtualnim trgovinama. To je djelomično zbog veće kupovne moći starije populacije, dok mlađi često imaju ograničene prihode.

Među najtraženijim proizvodima online su odjeća, mobilni telefoni, računri i sportska oprema. Međutim, nepovjerenju u online kupovinu doprinosi i prisutnost prevara u ovoj sferi. Veliki broj kupaca se susreće s problemima kao što su neisporučeni proizvodi ili nedostupnost prodavatelja nakon što je transakcija izvršena.

Stoga, potrebno je uložiti dodatne napore u osiguravanje sigurnosti i povjerenja kupaca u online trgovinu. Trgovci imaju ključnu ulogu u pružanju transparentnih i pouzdanih usluga, ali i nadležne institucije trebaju djelovati kako bi regulirale ovu oblast i zaštitile prava potrošača.

Iako postoji interes potrošača za online kupovinom i popularnost online trgovine raste, povjerenje ostaje ključni izazov koji treba prevladati kako bi se ova industrija dodatno razvijala i prosperirala u Bosni i Hercegovini.