Bihać: Startao predškolski odgoj

Odgajatelji i nastavnici koji su se prijavili za ovaj projekt prošli su neophodne edukacije te će u narednih 150 sati pomoći budućim prvaćićima da bezbolno krenu u školu.

Uz podršku  Save THE Children Ministarstvo obrazovanja  USK napokon je pokrenulo predškolski odgoj za djecu koja u septembru polaze u školu. Odgajatelji i nastavnici koji su se prijavili za ovaj projekt prošli su neophodne edukacije te će u narednih 150 sati pomoći budućim prvaćićima  da bezbolno krenu u školu.

U OŠ Gornje Prekounje Ripač jedan je od trinaest centara  u kojima je krenuo program predškolskog odgoja za djecu koja dosad nisu boravila u ovim ustanovama. Predviđeno je da na području USK bude obuhvaćeno 250 mališana, koji su podijeljeni u grupe u školama i vrtićima. Nažalost kapaciteti nisu  popunjeni iako je program potpuno besplatan  za roditelje.

Petnaestak  budućih prvačića danas je u pratnji roditelja stiglo u svoju buduću školu. Neki od njih prestrašeni, većina radosni iščekujući  upute svoje učiteljice.

Obaveznim predškolskim odgojem i obrazovanjem bit će obuhvaćena i djeca grada Cazina koja u septembru trebaju poći u osnovnu školu a krenula su danas u novootvoreni Centar za rani rast i razvoj u tamošnjem Dječijem obdaništu „Hasnija Omanović“.

Misija kantoinalnog Ministarstva obrazovanja je, kako reče resorni ministar Damir Omerdić, svoj djeci omogućiti predškolski odgoj u godini pred polazak u osnovnu školu. a što je i zakonom propisano. Zahvalio je Organizaciji „Save the Children“ na materijalnoj podršci a bez koje ovaj projekt nebi bilo moguće provesti., kako piše RTV USK.