Stav Ambasade SAD o uvođenju 5G mreže: Važan savjet za BiH

ambasada
Dopuštanje nepouzdanim, visoko rizičnim ponuđačima čini ključne sisteme podložnim smetnjama, manipulacije i špijunaži, te osjetljive vladine privredne i osobne informacije izlaže riziku, saopćeno je

 

Ambasada SAD u BiH tvrdi da dopuštanje nepouzdanim, visoko rizičnim ponuđačima da postanu dio bilo koje mreže čini sisteme podložnim smetanjma. Tvrde da se radovno sastaju sa predstavnicima vlasti iz oblasti telekomunikacija i razgovaraju na ovu temu.

- Dopuštanje nepouzdanim, visoko rizičnim ponuđačima, kao što su Huawei i ZTE, da postanu dio bilo koje mreže, bilo da je riječ o 5G, ili nekoj drugoj mreži, čini ključne sisteme podložnim smetnjama, manipulacije i špijunaži, te osjetljive vladine privredne i osobne informacije izlaže riziku - rečeno je. 

Dodali su da se Ambasada SAD redovno sastaje sa relevantnim predstavnicima vlasti iz oblasti bezbjednosti i ključnih infrastrukturnih sektora, kao što su telekomunikacije i energetski sektor, da bi ih informisala o zabrinutosti koja postoji u vezi sa ovim pitanjem. 

Ambasada SAD je ujedno pozvala BiH da se pri odabiru opreme za vlastite mreže drži isključivo provjerenih ponuđača.

Izvor: