Šteta: Sarajevo dobiva novi sistem upravljanja semaforima, od naredne godine moderni zeleni val

Nažalost, situacija po pitanju saobraćajne infrastrukture u Kantonu Sarajevo nije dobra, ocijenio je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta u razgovoru za "Avaz". On je naveo kako je Vlada KS u ovoj godini obnovila oko 40 kilometara ceste, najavljujući da će velike iskorake napraviti u idućoj godini, kako bi se, prije svega, rasteretile saobraćajnice kada je riječ o gužvama.

- Prva transverzala će doživjeti jedan veliki zamah, ne samo na dijelu Šipa, nego i na ovom ovdje dijelu, od Tehničke škole prema Šipu. Završavamo Devetu transverzalu na Alipašinom Polju, koja će spojiti Alipašino Polje s Buča Potokom, radit ćemo ovdje s Općinom Centar Nultu transverzalu kako bismo proširili još dvije trake, spajanje prema Grbavici. Isto tako, blizu smo potpisivanja ugovora s Federacijom BiH da krenemo u gradnju Dvanaeste transverzale, to je ovaj dio od groblja na Stupu do aerodroma, gdje su, također, velike gužve. Ta cesta je u nadležnosti FBiH, ali mi kao Kanton smo se obratili Federaciji i ponudili da pomognemo finansijski da bismo što prije krenuli u to - rekao je Šteta.

On je naveo da su u toku i razgovori o nastavku gradnje sarajevske brze ceste, tj. autoputa na dionici od Briješća do Buča Potoka. Ministar Šteta je istakao kako su radovi planirani u 2020. godini te da bi nove saobraćajnice građanima trebale biti na raspolaganju od 2021.

- Jedan veliki projekt koji je planiran iduće godine, nije vezan za saobraćajnu infrastrukturu, ali jeste za saobraćajnu signalizaciju, jeste adaptivno upravljanje semaforima. Semafori će se puštati u valovima zeleno i crveno, shodno gužvama na cesti i kroz taj projekt očekujemo da ćemo ubrzati protok saobraćaja i smanjiti gužve za 30 posto. A onda uz početak gradnje iduće godine i implementaciju godinu iza toga, doći ćemo do novih saobraćajnica - rekao je Šteta.

Kada je riječ o Prvoj transverazali, Šteta je istakao kako će u ovoj sedmici početi s uklanjanjem objekta ''Higijena'', a potom i objekta GRAS-a.

- U narednih 8 do 10 dana imat ćemo očišćene te dvije parcele, radi se o 11,5 hiljada kvadrata zemlje, tako da ćemo imati jednu ozbiljnu dionicu koja će biti spremna za gradnju za proljeće, a isto tako riješili smo imovinski prvu kuću kod kružnog toga na transverzali, ona je prošla na Vladi, sada je na Skupštini, tako da ćemo i nju spremnu imati u januaru, što znači da bismo mi spremni bili na proljeće da raspišemo gradnju od Tehničke škole do ulice Braće Begić, s fokusom na kružni tok koji će biti kod Željezničke stanice, odnosno Kranjčevićeve ulice - rekao je Šteta.

Kada je riječ o prvom dijelu projekta, ministar ističe kako više nema spornih objekata, u smislu eksproprijacije.

- Bila su dva projekta koja su sada u završnoj fazi. Vjerujem da će Skupština podržati da se krene u kupovinu te dvije kuće, onda postoje zakonski rokovi od 45 dana kako bi se sve to ispoštovalo, što znači da ćemo mi imati ove zime na raspolaganju mogućnost i na proljeće da čitav taj teren bude slobodan da se može krenuti s gradnjom - rekao je Šteta.   

Javni poziv će, prema riječima Štete, biti raspisan do kraja godine, a da bi već u maju trebala početi gradnja.

Kada je riječ o rješavanju problema GRAS-a kao najvećeg dužnika PDV-a u državi, ministar Šteta je rekao kako je Vlada KS blizu dogovora. Podsjetimo, GRAS duguje 31,3 miliona KM poreza.
- Čak možda jedna ekskluzivna informacija je da smo blizu dogovora da u narednih sedam dana potpišemo sporazum i reprogram tog duga, gdje će Vlada KS preuzeti odgovornost finansiranja duga, kako bismo državi vratili ono što je državino, a s druge strane otvorili GRAS kao preduzeće kako bi mogao biti regularan takmac na tržištu. Od 2011. godine GRAS zvanično nema licencu za prijevoz i Vlada KS svojom posebnom odlukom daje tu licencu na godinu, što nije rješenje. Mi smo se uhvatili ukoštac s tim problemom i blizu smo rješenja i, uvjeren sam, do kraja godine će to biti jedna velika vijest za sve i uposlenike GRAS-a i građane KS, jer to donosi neke nove mogućnosti, raspisivanje nekih novih linija gdje imamo loš prijevoz i sve ostalo - rekao je Šteta.

 

Ministar je najavio da bi od naredne godine mogao doći kraj "vožnji bez karte". Kako je naveo, trenutno se instaliraju softverska rješenja za elektronsku naplatu karata.

- Mi ćemo do aprila imati pokriven tramvajski dio saobraćaja novim načinom naplate karata. Karta će biti jedinstvena, bit će beskontaktna, moći će se puniti na određeni iznos novca i kupiti se svugdje, ne samo kod vozača i na tramvajskim stajalištima ćemo imati određene barijere da bez čekirane karte ne možete uopće pristupiti tramvaju. Nakon toga ćemo to prebaciti na trolejbuski saobraćaj, zatim i autobuski i minibuski, a sve će to biti podržano novim tarifnim sistemom, koji će nam omogućiti da vožnja tramvajem od Ilidže do Baščaršije ne košta isto kao od Ilidže do Nedžarića, što je danas slučaj, što će biti jedan fer i korektan odnos prema građanima KS - rekao je Šteta.
Hoće li uvoditi mjeru "par-nepar"

Sarajevo je proteklih dana bilo u vrhu liste najzagađenijih gradova u svijetu. Vlada KS je poduzela određene mjere, a iako je prethodna vlada uvodila mjeru par-nepar, ona neće biti korištena u narednom periodu, potvrdio je ministar Šteta u razgovoru za "Avaz".

- Ja mislim da mjera ''par-nepar'' nije rješenje, to je neka percepcijska mjera da se nešto poduzima, jako je to teško iskontrolirati i pitanje je na koji način. Mi smo prije nekoliko godina imali tu mjeru i nisam siguran da je dala neke rezultate. Krenuli smo sada u nabavku novih vozila za javni prijevoz na plinski pogon. Mi ćemo u narednih nekoliko dana pustiti 10 zglobnih autobusa na plin, idemo na kupovinu dodatnih trolejbusa, pojačavamo taj trolejbuski saobraćaj, razmišljamo čak o rješenjima neulaska određenih vozila u određene zone grada gdje sada ulaze, nego samo javni prijevoz - rekao je Šteta.