Štete u TK-u od poplava premašile 20 miliona maraka

polje
Najveće štete dosad su prijavljene iz Kladnja, radi se o osam miliona, te Gradačca oko 7,2 miliona KM


Štete koje su izazvale poplave od prije nekoliko dana iznose i po deset miliona KM po općini. Pošto se još radi o preliminarnim procjenama, preciznih informacija nemaju ni u Civilnoj zaštiti, međutim, neke općine su već predale preliminarne izvještaje. Tako su štete u Živinicama procijenjene na minimalno 5,5 miliona KM, dok su Kladnju preliminarne štete oko osam miliona maraka.

Mehmed Čamdžić ne očekuje da će dobiti pomoć od Grada Živinice, ali kaže da ga to neće spriječiti u njegovom poslu.

- Ne uzdam se puno, ali vidjet ćemo. Šteta je velika, oko 25.000 KM. Sadio sam papriku, krastavac i paradajz. Kažem, ne očekujem pomoć, ali i ne osuđujem ako je ne bude. Ja neću stati, nastavljam sa plastenicima uz njihovu pomoć ili bez njih, kaže nam Čamdžić.

Pored Živinica, druga općina koja je pretrpjela velike štete je Kladanj, gdje su obilne padavine izazvale kako poplave, tako i brojna klizišta. Šteta je višestruko veća kada se u obzir uzme činjenica da je nekoliko desetina objekata poplavljeno i da su uništene obradive površine.

- Mi smo napravili preliminarne izvještaje, ne računajući tu štete od klizišta, štete u šumama, na šumskom tlu i zasadima. Ta prva cifra iznosi oko tri miliona KM, međutim, prema grubim procjenama, šteta samo od klizišta i šteta u šumama iznose oko pet miliona, ističe Senad Šarić, prvi čovjek Civilne zaštite Kladnja.

Jučer je istekao rok koji je Kantonalni štab Civilne zaštite dao za prijavu šteta, ali sve općine još nisu dostavile izvještaje

U Živinicama prvi izvještaji nagovještavaju štetu od oko 5,5 miliona KM. U ovoj lokalnoj zajednici nekoliko stotina stambenih i pomoćnih objekata je bilo ugroženo, a pod vodom je bilo njih oko 600.

- Imali smo pod vodom oko 2.000 hektara zemljišta, tako da će konačna suma biti i veća od dosad procijenjene. Mi jesmo obilazili poplavljena područja, ispumpavali vodu, ali ljudi će na kraju prijaviti sve ono što je oštećeno, pa ćemo još vidjeti, govori Muhamed Vrtagić iz CZ-a Živinice.

Velike štete pretrpio je i Gradačac. Prema preliminarnoj procjeni, one iznose oko 7,2 miliona KM, međutim, s obzirom na činjenicu da su štete dalekosežne, očekuje se da stvarne procjene budu još i veće.

- Najveće štete je pričinio grad. Uništeni su zasadi, uništene voćke, koje neće moći rađati barem dvije-tri godine, tako da su stvarne štete daleko veće. Imali smo i poplavu nedugo nakon grada, gdje je poplavljeno i nekoliko kuća, uništeni su putevi i trebat će dosta novca da se sve ovo sanira, priča nam Isam Sendić iz CZ-a Gradačac.

Prema informacijama do kojih smo došli, štete u Gračanici su oko milion KM, s tim da je Sprečko polje još potopljeno, pa se očekuje da će štete biti još veće. U Lukavcu su štete preliminarno procijenjene na oko 1,2 miliona KM. U konačnici, prema preliminarnim izvještajima, štete u Tuzlanskom kantonu prelaze 20 miliona KM.