Stiglo najnovije upozorenje: BiH bi mogle pogoditi nove poplave

Zbog najavljenih velikih padavina u narednim danima, tačnije u periodu od 12. do 16. maja, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) inicirala je sastanak koji će se održati sutra i na kome će, osim predstavnika FUCZ, prisustvovati i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalnog hidrometereološkog zavoda (FHMZ) i Federalnog zavoda za za geologiju (FZZG).

Iako je još uvijek rano govoriti o tačnoj vremenskoj prognozi za naredni period sastanak je organiziran kako bi se na vrijeme izvršile adekvatne pripreme i reagovalo u slučaju obilnijih padavina i eventualno poplava, prenosi Fokus.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović danas se oglasio na Twitteru postavivši fotografiju na kojoj se nalaze poslanička pitanja za direktora Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almira Bijedića. U svojoj objavi, Magazinović je isto pitanje postavio i RS-u.

“Ne mislim da treba širiti paniku, ali zaista institucije moraju intenzivnije komunicirati sa građanima i pokazati da vladaju informacijama i situacijom. Nije 2014. bila tako davno”, napisao je Magazinović.

Podsjetimo, Bosni i Hercegovini ponovno bi mogle zaprijetiti poplave uslijed obilnih padalina koje su pred nama. Meteorološke prognoze najavljuju obilnu kišu u idućim danima tačnije od subote do četvrtka.

Prognoze različitih meteorologa najavljuju kako nas, prema trenutnim prognozama, očekuje obilna kiša.

Ove slike i totali oborina koji su prikazani, a odnose se na razdoblje od kraja subote do četvrtka, a mogu izazvati poplave katastrofalnih razmjera. Državni zavodi i mediji moraju shvatiti ozbiljnost situacije. Iskreno se nadam da se ove količine oborina kakve su prikazane na slici neće ostvariti jer ako padne i upola od ovoga, može izazvati probleme s rijekama, objavio je mostarski meteorolog prof. Zoran Zadro.

Image

Londonski ECMWF ukazuje preko 250 milimetara taloga u u Krajini i oko 200 milimetara u okolini Doboja i Prnjavora. Kiše će pasti najmanje 90 milimetara što se može zaključiti da bi cijela Bosna bila u kritičnom stanju. Opasnost nije samo sa rijekama,opasnost je i sa kanalizacijskim vodotocima gdje bi bilo i lokalnih poplava

Federalni hidrometeorološki zavod na svojim službenim stranicama nije izdao nikakvo upozorenje.

Iz hidrometeorološki zavoda Republike Srpske ističu kako su dali veliko upozorenje Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zbog pojačanog intenziteta padalina od 12. do 15. maja.