Stipe Mesić: Njemačka ne mijenja politiku prema BiH, bez obzira na skup HDZ-a u Zagrebu

Njemačka kancelarka Angela Merkel i Manfred Weber, kandidat Evropske pučke stanke za budućeg šefa Evropske komisije sudjelovali su na predizbornom skupu HDZ-a u Zagrebu uoči evropskih izbora koji se održavaju od 23. do 26. maja.

Njemački javni radio Deutschlandfunk emitirao je uoči skupa u Zagrebu prilog u kojem se posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Zagrebu proglašava "upitnom" i to zato što pomaže predizbornoj kampanji HDZ-a.

Merkel i glavnog kandidata EPP-a Manfreda Webera se proziva jer dolaze na skup HDZ-a, stranke "čiji je osnivač Franjo Tuđman umanjivao broj ustaških žrtava". Također citiraju pučku pravobraniteljicu Loru Vidović koja kaže da HDZ ne poduzima ništa protiv historijskog revizionizma.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stipe Mesić komentarišući posjetu njemačke kancelarke Zagrebu rekao je za agenciju Patria da je Merkel u Hrvatsku doputovala prije svega kako bi podržala svog kandidata Webera za predsjednika Evropske komisije, ali da je tu posjetu HDZ iskoristi kako bi popularizirao politiku te stranke.

Na konstataciju da kancelarska Merkel s jedne strane snažno podržava Bosnu i Hercegovinu, a sa druge strane je podržala HDZ sa kojim Bosna i Hercegovina ima probleme još iz prošlosti, Mesić je rekao da je pojavljivanje kancelarke na skupu HDZ-a „njihova unutar pučka stvar“, „ali ni stranka Angele Merkel kao ni Njemačka sigurno neće mijenjati odnos prema Bosni i Hercegovini.“

Na pitanje da li se posjeta Merkel skupu HDZ-a može iščitavati i kao podrška Plenkoviću, koji se pokušava razračunati sa desnim krilom HDZ-a, Mesić ocjenjuje da je Plenković apsolutno bliži evropskoj politici od onih koji ratuju sa njim u HDZ-u.

„Plenković ratuje sa krajnjom desnicom, mislim da je to sada već i uočljivo“, kaže Mesić. 

Kandidat socijalista za novog predsjednika Europske komisije, Nizozemac Frans Timmermans, koji su u kolaciji sa Merkelovom CDU, podršku za Evropske izbore dao je SDP-u Hrvatske na skupu održan u Rijeci, piše Patria.