ŠTO KOLEGE IZ OBRAZOVNIH KRUGOVA KAŽU O NOVOJ MILANOVIĆEVOJ SAVJETNICI 'Koristila tri iPhonea i vozilo MUP-a, a u četiri godine nije napravila ništa'

milanovic
Jadranka Žarković i službeno je jučer imenovana savjetnicom predsjednika Republike Zorana Milanovića za odgoj i obrazovanje, unatoč brojnim kontroverzijama koje se oko nje pletu u obrazovnim i stručnim krugovima, a “kosturi iz ormara” njenog četverogodišnjeg mandata na čelu Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) i dalje ispadaju.

Kako smo jučer doznali da Žarković, nakon što je prestala biti ravnateljica AZOO-a, toj agenciji nije uopće vratila jedan službeni mobitel koji je koristila, drugi je vratila neispravan, a i jedan MacBook Air bio je u kvaru.
Sporazum

Inače, dok je bila ravnateljica, tijekom svojeg mandata, potvrđeno nam je u Agenciji, koristila je čak tri mobitela: iPhone 5, iPhone 6s i iPhone 8, kao i MacBook Air 13.3 te prijenosno računalo HP.

“Nakon završetka mandata zapisnikom o primopredaji 22. veljače i 5. ožujka 2019. Agenciji su vraćeni neispravan iPhone 6s, iPhone 8, prijenosno računalo HP i neispravan MacBook Air 13.3”, odgovorili su iz Agencije.

Kako je moguće da je Žarković “zaboravila” vratiti jedan iPhone i kako je uspjela pokvariti drugi mobitel i MacBook Air nije poznato, budući da se ona uopće ne javlja na naše pozive. Također, kako smo doznali, dok je bila ravnateljica Agencije, vozila se u službenom vozilu Škodi Rapid 1.6 TDI Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

“Bivša ravnateljica potpisala je 6. srpnja 2015. s MUP-om sporazum o ustupanju službenoga vozila na privremeno korištenje na rok do 2. ožujka 2020. Vozilo je vraćeno MUP-u prije isteka roka, i to 29. siječnja 2020.”, odgovorili su nam iz AZOO-a na naš upit.

I u MUP-u su nam potvrdili naša saznanja.

“U sporazumu su standardno definirani uvjeti ustupanja vozila kod ostalih vanjskih korisnika. Navedeno vozilo vraćeno je 29. siječnja 2020., oko mjesec dana prije obveze vraćanja definirane sporazumom, a rok je vezan uz istek operativnog leasinga od pet godina. Ministarstvo nema saznanja tko se u Agenciji koristio navedenim vozilom niti je to u našoj nadležnosti”, poručili su iz MUP-a.
Zvučna izolacija

Agencija, kako doznajemo, u svom vlasništvu ni u najmu nije imala službeni automobil pa ga je Žarković pola godine nakon što je stupila na dužnost zatražila od MUP-a i dobila na korištenje.

Teško je, zapravo, naći osobu koja bi nešto pozitivno rekla o novoj savjetnici predsjednika. Naši sugovornici iz obrazovnih krugova kažu da u četiri godine mandata na čelu krovne institucije koja je nadležna za napredovanje učitelja i polaganje stručnih ispita nije napravila ništa vrijedno spomena, štoviše, nikad nije održala predavanje ili bilo kakvo zapaženo izlaganje vezano uz obrazovanje. Čak i njeni najbliži suradnici slažu se u ocjeni da je jedina njena kvalifikacija bila to što je prijateljica Sanje Musić Milanović, tada supruge premijera Zorana Milanovića, a sada prve dame.

- Ona je potpuno nekompetentna. Njoj se nije moglo pristupiti u Agenciji, nije uopće odgovarala na mailove. Kad je došla u AZOO, zabarikadirala se u svoj ured i postavila zvučnu izolaciju - prepričava nam jedan sugovornik iz obrazovnih krugova.
Svađe

Agenciju je, nastavljaju naši sugovornici, posvađala s brojnim udrugama u obrazovanju s kojima su dotad odlično surađivali. Na čelno mjesto u Agenciji došla je, kažu, na pritisak tadašnjeg premijera Milanovića, kao prijateljica njegove supruge. Naime, ona nije bila izbor tadašnjeg ministra Vedrana Mornara, već je iz Banskih dvora došla uputa da ju se mora imenovati. Upravno vijeće Agencije tri puta se sastajalo kako bi je potvrdilo i tek treći put, kad je predsjednica UV-a otišla na bolovanje, mogla je biti izglasana.

Agencija za vrijeme Žarković, rekla je jučer i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, nije sudjelovala u provođenju kurikularne reforme, a ostala je upamćena i po tome što je na početku mandata planirala ukinuti Oskar znanja. Poznato je i da je Agencija u listopadu 2016. bila pokrovitelj konferencije udruge U ime obitelji te je uvrštena u sustav stručnog usavršavanja nastavnika i učitelja.
Zoran Milanović zasad ima osam dužnosnika koji će primati plaću

Predsjednik Republike donio je jučer odluke o imenovanjima svojih najbližih suradnika na Pantovčaku.

Milanović zasad ima osam dužnosnika koji će primati plaću, imenovat će još jednog, šefa kabineta, pa će ih biti dva manje nego za vrijeme prethodnice, te tri posebna savjetnika, volontera, a čeka se još i imenovanje četvrtog - posebnog savjetnika za kulturu.

Orsat Miljenić tako će biti predstojnik Ureda predsjednika i savjetnik za vanjsku i europsku politiku, Dragan Lozančić imenovan je za savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost, Melita Mulić, inače supruga SDP-ova Igora Dragovana, koji je bio i član stožera, bit će savjetnica za ljudska prava i civilno društvo. Mulić je bila i saborska zastupnica, kao zamjena Tomislavu Sauchi 2011., a 2017. je trebala kao prva na listi iza Milanovića ući u Sabor dok je bila na porodiljnom, ali ju je Davor Bernardić preskočio, što mu je ona jako zamjerila. Inače, Mulić je žestoko kritizirala referendum o braku i čini se da dolazi na mjesto savjetnice kao ustupak gay udrugama, koje su već kritizirale Milanovića zbog imenovanja Jadranke Žarković.

Mirjam Katulić ostaje glavna tajnica Ureda predsjednika, dok je za novu šeficu protokola imenovana Dragana Podnar, koja je u MUP-u bila koordinatorica za medije i protokol u kabinetu ministra. Nikola Jelić novi je glasnogovornik Ureda, dok je Bartol Šimunić imenovan za pomoćnika glasnogovornika. Marijan Mareković posebni je savjetnik za veterane Domovinskog rata, Velibor Mačkić posebni je savjetnik za ekonomiju, a Julije Domac za energiju i klimu. Svi savjetnici proći će sigurnosnu provjeru.