Sto maraka mjesečno učenicima koji upišu zanatska zanimanja

Prema ugovorima koji će trebati popisati tri strane, tj. škola, učenik i firma, učenici će određeni broj dana provoditi na praksi u tim firmama, odnosno jedan dan u prvoj, dva u drugoj i tri dana u trećoj školskoj godini.

U saradnji s pojedinim firmama koje su suočene s nedostatkom kvalificiranih majstora, Srednja građevinska škola Mostar pokrenula je jedinstvenu inicijativu na ovom području.

Naime, svaki učenik koji naredne školske godine upiše jedno od tri zanatska zanimanja koja će škola ponudit (keramičar-teracer, dekorater zidnih površina i zidar), dobivat će mjesečnu stipendiju u iznosu od 100 KM te besplatnu praksu, a po završetku srednje škole i mogućnost zaposlenja, piše Avaz.

Od 2008. godine ova škola nije iznjedrila nijednog zanatskog radnika iako tržište rada, kako u BiH tako i u inozemstvu, vapi za dobrim majstorima.

Kako bi ohrabrili učenike da odaberu neka od zanatskih zanimanja i time sebi osiguraju brzo zaposlenje, u školi su došli na ideju stipendiranja koje će, prema obećanju vlasnika, osiguravati građevinske firme.

– Naši ljudi imaju pogrešnu sliku da kod nas svako može sve da radi i da, šta god da završite, na kraju možete raditi na građevini. Donekle to jeste tako, ali u tom slučaju završite na građevini kao pomoćni radnik koji radi za 30 ili 40 KM dnevno. No ako ste kvalificirani majstor, vaša je dnevnica i viša od 100 KM – kaže Sanela Mesihović, direktorica škole.

Podsjeća da su građevinski radnici i dobri majstori u inozemstvu traženi kao i medicinske sestre, ako ne i više, mada ističe da oni nemaju namjeru školovati djecu za strane države.

– Prema ugovorima koji će trebati popisati tri strane, tj. škola, učenik i firma, učenici će određeni broj dana provoditi na praksi u tim firmama, odnosno jedan dan u prvoj, dva u drugoj i tri dana u trećoj školskoj godini. Narednih nekoliko godina imat će obavezu ostati raditi u tim firmama, naravno za pristojnu plaću, a ako se to ne desi, odnosno odu negdje drugo, bit će dužni vratiti novac koji je u njih uložen – navodi Mesihović.