Stoltenberg: Možemo spriječiti eventualnu buduću agresiju na BiH

asd

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kazao danas prilikom obraćanja da je Bosna i Hercegovina cijenjen partner NATO saveza.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

"NATO čvrsto podržava mir i stabilnost u BiH i širom Zapadnog Balkana. Naša saradnja važnija je nego ikad imajući u vidu rat u Ukrajini. NATO će uključiti novi paket u borbi za upravljanjem kriznim situacijama i sigurnosti.

Možemo pomoći u izgradnji otpornosti i spriječiti eventualnu buduću agresiju u Bosni i Hercegovini", kazao je Stoltenberg.

Govorili su, kako je rekao, i o Oružanim snagama za koje je rekao da su ključne za očuvanje stabilnosti i mira u BiH.

Zahvalio se Džaferoviću na dolasku.

Teme razgovora su bile posljedice agresije na Ukrajinu na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini i regionu s posebnim naglaskom na snažan ruski utjecaj. Džaferović će se ubrzo obratiti na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC).

Stoltenberg se osvrnuo i na razgovor sa Zoranom Milanovićem, predsjednikom Hrvatske, kojeg smatra vrlo konstruktivnim gdje se dotakao i pitanja ulaska Švedske i Finske u NATO. 

Spomenuo je i samit u Madridu gdje se očekuje da će se zemlje složiti za dalje jačanje BiH na putu u Sjevernoatlantski savez. 

Foto: Twitter