Stoltenberg nakon sastanka s Vučićem: Dijalog pod pokroviteljstvom EU jedino rješenje

.
Imamo značajnu vojnu misiju na Kosovu od oko 4.000 vojnika, i to već pomaže da se spriječe tenzije i bilo kakav sukob, rekao je

 

Da bi se eskalacija izbjegla, NATO pomno nastavlja da prati sve na terenu. KFOR je spreman da interveniše, da se obezbijede sigurna okolina i okruženje na Kosovu,rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, nakon sastanka sa Vučićem.

Rekao je i da obje strane moraju da budu uzdržane, kako bi se izbjegla eskalacija.

- Dijalog pod pokroviteljstvom EU je jedini način da se prevaziđu razlike - kaže Stoltenberg, koji je pozdravio sljedeću rundu dijaloga koja će se održati sutra.

KFOR pojačavao prisustvo

Rekao je da NATO nastavlja da sarađuje sa Srbijom, kao i da je bilo riječi o ratu u Ukrajini.

- Napadi na nuklearnu elektranu predstavljaju ozbiljne prijetnje po bezbijednost. Njima se podiže rizik od nuklearnih incidenata i ugrožava stanovništvo Ukrajine i susjednih zemalja, ali i cijele međunarodne zajednice - kazao je šef NATO-a.

Upitan kako bi u praksi to moglo da izgleda, on je rekao da se KFOR drži po strani, ali da će, ako bude potrebe, pokrenuti jedinice.

Rekao je i da je KFOR već povećao svoje prisustvo na sjeveru Kosova.

- Imamo značajnu vojnu misiju na Kosovu od oko 4.000 vojnika, i to već pomaže da se spriječe tenzije i bilo kakav sukob - rekao je on.

Smanjenje tenzija

Naveo je i da je KFOR u stalnom i bliskom kontaktu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije i nadležnima u Beogradu i Prištini, dodavši da je to način da se spriječe nesporazum i da da se djeluje u situacijama kakva je viđena krajem jula.

- Spremni smo da radimo da se smanje tenzije i obezbijedi sigurnost kretanja srpskog stanovništva - rekao je Stoltenberg.

Poslije sastanka sa Vučićem, predviđeno je da Stoltenberg razgovara i sa prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

FOTO: SCREENSHOT: TANJUG