Stoltenberg napravio distinkciju: BiH nam je bliski partner, za razliku od Srbije

.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, u velikom govoru u Bruggeu, pozdravio je odluku o usvajanju Programa reformi u BiH, te napravio jasnu distinkciju između BiH kao aspiranta za članstvo u NATO-u i Srbije kao neutralne zemlje.

 

Kako je rekao Stoltenberg, Bosna i Hercegovina je bliski partner NATO-a, a Predsjedništvo BiH upravo je prije nekoliko dana donijelo odluku da dalje razvija svoje partnerstvo s NATO-om.

 

"Pozdravljamo to u NATO-u. Zatim bih dodao da su se, naravno, neke od zemalja u regionu pridružile demokratskim odlukama slobodnim od NATO-a. Neki još uvijek teže, poput Bosne i Hercegovine, a mi im pomažemo u njihovim nastojanjima i oni znaju da će to biti odluka za BiH i za NATO. A onda imamo zemlju poput Srbije. Oni ne teže članstvu u NATO-u. Oni teže članstvu u EU, ali ne i članstvu u NATO-u"

 

Dodao je da ne vjeruje samo u Evropu ili samu Sjevernu Ameriku, nego Sjevernu Ameriku i Evropu zajedno u NATO-u.

 

"Bez obzira na izazove sa kojima smo suočeni, zajedno smo jači. U nesigurnim vremenima potrebne su nam jake institucije. Kao NATO i EU. Da branimo svoje vrijednosti, promoviramo svoje interese i držimo naše nacije sigurnim i slobodnim", zaključio je Stoltenberg.