Stop nasilju nad ženama – poručili su mladi iz Mostara

.
Nevladina organizacija Youth Power i članovi Kluba 'Budi muško' Mostar su povodom svjetske kampanje 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, organizovali uličnu akciju pod nazivom "Nije njena krivica, tu sam za nju" na Starom mostu u Mostaru. Cilj akcije je podizanje svijesti građana o sprječavanju nasilja nad ženama.

Građani Mostara koji su danas prolazili starim dijelom grada imali su priliku vidjeti veliki transparent koji se nalazio na Starom mostu s natpisom ''Nije njena krivica, tu sam za nju'', saopćeno je iz ove nevladine organizacije. 

30 mladih članova „Budi Muško Kluba“ su nastojali ukazati građanima Mostara da smo svi odgovorni kao društvo, kada je u pitanju nasilje, i da bi svi zajedno trebali reagirati kada vidimo nasilje i raditi na njegovu sprječavanju. 

Youth Power redovno svake godine obilježava 16 dana aktivizma raznim uličnim akcijama, online kampanjama i radionicama. Ove godine za početak globalne kampanje odlučili su poslati poruku gradu Mostaru velikim transparentom da nasilje nije rješenje, da treba eliminirati svaki mogući oblik nasilja i raditi na izgradnji svijeta gdje nasilje nije odgovor za rješavanje nekog problema. Salko Sakoč, projekt asistent na projektu Inicijativa mladića, je rekao da je ova akcija implementirana u sklopu programa Inicijativa mladića koji nevladina organizacija Youth Power već dugi niz godina provodi. 

''Današnju akciju smo implementirali u sklopu programa Inicijativa mladića, kao i sve naredne aktivnosti koje smo pripremili za globalnu kampanju 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama, koja traje do 10. decembra. Akciju su osmislili članovi Budi Muško Kluba Mostar koji već dugi niz godina rade na promociji rodne ravnopravnosti i prevencije nasilja i danas su zajedno odlučili poslati poruku protiv nasilja nad ženama građanima Mostara'', rekao je Sakoč. Globalna akcija, koja traje od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, širom svijeta poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama. 

Aktivnost je realizovana u okviru projekta Inicijativa mladića II (YMI – Young Men Initiative): 

''Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u Bosni i Hercegovini osporavanjem rodnih stereotipa II'', koji je podržava Vlade Švicarske, OAK Fondacija, Austrijska razvojna agencija i CARE International Bosna i Hercegovina.

Izvor: