Strani i regionalni mediji o izborima u BiH: Porazi Dodika i Izetbegovića

asd
Washington Post i Radio Slobodna Evropa javili su također kako su izbori održani u sjeni Covid-19 pandemije, a Reuters je prenio vijest o pobjedi opozicijskih stranaka

Strani i regionalni mediji prenijeli su vijest o pobjedama na lokalnim izborima, koje su opozicijske stranke u BiH proglasile u nekim od najvećih bh. gradova već u nedjelju par sati po zatvaranju birališta. 

Zbog nezadovoljstva načinom na koji nacionalističke i desničarske stranke rukovode pandemijom, stranke s umjerenijim opredjeljenjem su preuzele vlast u glavnom gradu Sarajevu i najvećem gradu bh. entiteta Republika Srpska, Banja Luci, kao i u drugim većim gradovima širom zemlje, prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije, prenosi Associated Press.

Iako su izbori lokalni, mnogi vjeruju kako će oni utrti put za cjelokupno vodstvo u zemlji, koja je, kako navodi AP, podijeljena između tri glavne etničke grupe, još od kraja rata u ranim ‘90-tim.

Mediji također ističu kako je izlaznost bila niža od onih zabilježenih u prethodnim izbornim ciklusima, te da su se izbori organizirali u jeku pandemije koronavirusa, koja je u znatnom porastu u BiH tokom proteklih sedmica.

Washington Post i Radio Slobodna Evropa javili su također kako su izbori održani u sjeni Covid-19 pandemije, a Reuters je prenio vijest o pobjedi opozicijskih stranaka.

Prema preliminarnim i još nepotvrđenim rezultatima, vlast u četiri od pet sarajevskih općina preuzela je opozicijska „Četvorka“, dok je pobjedu u administrativnom središtu entiteta Republika Srpska, Banja Luci, proglasio kandidat opozicijskog PDP-a Draško Stanivuković.

Regionalni mediji su danas objavili da su poraze doživjeli Milorad Dodik i Bakir Izetbegović. Index.hr je objavio članak " Velik demokratski iskorak u BiH: Glasači kaznili kriminalne političare".