Strani turisti “okupirali” planine i skijališta u BiH

,

Planine u Bosni i Hercegovini prekrivene su snijegom, označavajući početak skijaške sezone na nekim od popularnih skijališta u zemlji. Olimpijska ljepotica Jahorina i planina Bjelašnica prve su otvorile vrata skijašima, privlačeći kako domaće tako i strane ljubitelje zimskih sportova.

Na Jahorini i Bjelašnici cijene ski-pasa su nešto više u odnosu na prošlu godinu, ali to nije spriječilo brojne turiste da rezervišu smještaj na ovim planinama. Tiokom prve polovine januara, kada se očekuje najveći broj skijaša, dnevni ski-pass na Jahorini za odrasle košta 44 eura, a šestodnevni 191 euro. Za djecu su cijene nešto niže. Iznad 75 godina starosti, skijaši imaju pravo na besplatno skijanje tokom cijele sezone.

Bjelašnica, Igman, Trebević i Jahorina predstavljaju atraktivne destinacije za turiste iz zemalja regije, ali i iz drugih dijelova Europe. Bjelašnica se ističe kao olimpijska planina koja je unaprijedila infrastrukturu i poboljšala uslove za skijaše i neskijaše.

U Kupresu, Sportsko-rekreacijski centar Adria Ski otvorio je skijašku sezonu s umjetnim osnježivanjem staza. Na ovom skijalištu, posjetitelji mogu uživati u više od 13 kilometara dobro pripremljenih skijaških staza s pet ski-liftova.

Blidinje još uvijek čeka dovoljne količine snijega za otvaranje sezone, dok je na Vlašiću snijeg pao u manjim količinama, ali je uz pomoć umjetnog snijega omogućio skijašima uživanje u prvom uspješnom vikendu sezone.

Vlasnici turističkih objekata na Vlašiću ističu zadovoljstvo brojem turista koji su se vratili nakon nedostatka snijega tokom novogodišnjih praznika. Najavljuju i postavljanje dugoočekivanog četverosjeda, kao i proširenje skijaških staza u budućnosti.