Stravičan izvještaj: Više od 300 svećenika u Pennsylvaniji silovalo na hiljade djece

Istraga koju je vodio ured državnog tužioca Pennsylvanije, o kojoj je jučer objavljen izvještaj, pokazuje da je više od 300 svećenika pedofila seksualno zlostavljalo najmanje hiljadu djece, a Katolička crkva te američke savezne države je to prikrivala.

- Vjerujemo da je stvarna brojka zlostavljane djece mnogo veća. Vjerovatno se radi o hiljadama, ali mnoge žrtve boje se istupiti i ispričati što im se dogodilo - stoji u izvještaju.

U završnom izvještaju koje je sastavila narodna porota, kojoj su bili predani zaključci istrage, navodi se da su gotovo svi slučajevi danas otišli u zastaru i ne mogu se krivično goniti.

Ipak, dva su svećenika optužena, jedan za opetovano seksualno zlostavljanje nekoliko djece, od kojih se posljednje dogodilo 2010. godine.

Premda ih se ne može krivično goniti, porotnici su odlučili objaviti imena desetak crkvenih službenika optuženih za pedofiliju na temelju zaključaka istrage. U izvještaju se govori o spolnom zlostavljanju u kojem su neke žrtve bile mlađe od deset godina.

Biskupi i kardinali su "uglavnom bili zaštićeni od strane Crkve", stoji u izvještaju. 

- Mnogi, od kojih se neka imena navode u izvještaju, su unaprijeđeni. Sve dok se to ne promijeni mislimo da je prerano zatvoriti poglavlje seksualnih afera Katoličke crkve... Svećenici su silovali djevojčice i dječake, a oni koji su bili odgovorni za njihovo kažnjavanje nisu učinili ništa, čak su sve prikrivali. Decenijama su svećenici zlostavljači bili zaštićeni - dodaje se.

Ovo je najveći izvještaj o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi u historiji SAD-a. Donosi i detaljne opise stravičnog zlostavljanja koje se godinama događalo u Crkvi, datirajući još od 1947. godine. Neke žrtve prvo su alkoholizirane i potom prisiljavane na seksualne odnose.

Ovo su neki od najgorih slučajeva koji se navode u izvještaju:

- u Greensburgu je svećenik silovao 17-godišnju djevojčicu koja je potom zatrudnjela. Oženio je djevojčicu, ali se razveo od nje nekoliko mjeseci kasnije krivotvoreći potpis. Ostao je u službi Crkve.

- U Harrisburgu je svećenik silovao pet djevojčica iz iste porodice i skupljao njihov urin, stidne dlake i menstrualnu krv.

- U Harrisburgu je svećenik silovao sedmogodišnju djevojčicu koja je bila u bolnici.

- U Allentownu je svećenik koji je silovao više dječaka dobio preporuku za rad u Disney Worldu.