Stravična nesreća u rudniku u Rusiji- poginule 52 osobe

asd
U rudarskoj nesreći u Sibiru poginule su najmanje 52 osobe, uključujući šest spasilaca, javljaju ruski mediji pozivajući se na preliminarne podatke hitnih službi. Za sve nestale sumnja se da su mrtvi.

Više od 260 rudara je spašeno iz objekta nakon eksplozije, a njih 40 je završilo u bolnici. Potvrđeno je da je 11 rudara poginulo ubrzo nakon nesreće, dok se njih 35 smatra nestalim. Najmanje tri od šest radnika hitne pomoći također su poginuli tokom spasilačkih akcija.

RIA Novosti kasno u četvrtak javile su da se pretpostavlja da su svi nestali mrtvi, pozivajući se na izvore u hitnim službama. Ovu procjenu, međutim, još nije zvanično potvrdio ruski EMERCOM, a njegova pres služba je za RT rekla da je sudbina 35 rudara i trojice spasilaca i dalje nepoznata, piše RT.

Stravična nesreća u rudniku Listvyazhskaya, koji se nalazi u ruskoj sibirskoj regiji Kuzbass, dogodila se u četvrtak rano ujutru. Rudnik je bio ispunjen gustim dimom nakon eksplozije jedne od njegovih ventilacijskih okana.

Najvjerovatnije je to bila eksplozija metana, izazvana negdje varnicom, koja je dovela do eksplozije i udarnog talasa. To je povrijedilo ljude koji nisu mogli izaći – rekao je zamjenik glavnog tužioca Rusije Dmitrij Demešin.
Krivična istraga o nesreći već je pokrenuta, a privedeni su direktor rudnika, njegov prvi zamjenik, kao i upravnik radilišta, saopćio je ruski istražni komitet.