Strmoglavi pad cijena nafte u svijetu u BiH se jedva osjeti

gorivo
Dok je vrijednost naftnih derivata na svjetskom tržištu na najnižem nivou od januara ove godine, u Bosni i Hercegovini su cijene dizela i benzina samo blago pale.

 

Naime, cijene nafte su nastavile pad, drugu sesiju zaredom, zbog straha od smanjenja tražnje za gorivom usljed očekivane globalne recesije izazvane povećanjem svjetskih kamatnih stopa i jačanjem američkog dolara, koji ograničava mogućnost kupovina nafte potrošačima koji posjeduju druge valute.

Evropska nafta brent za novembarsku isporuku (fjučers ugovori) pala je za 1,24 dolara ili za 1,44 posto, na 84,91 dolar po barelu, prema posljednjim raspoloživim podacima s portala Oilprice.com, koji prati cijene na tržištu u realnom vremenu.

Fjučersi američke nafte WTI, takođe za isporuku u novembru, potonuli su za 1,32 dolara ili za 1,68 posto, na 77,42 dolara za barel.

Cijene oba tipa nafte su se u petak sunovratile za oko pet procenata na najniži nivo od januara ove godine.

Na pitanja možemo li očekivati pojeftinjenje cijena goriva u narednom periodu u BiH zbog niskih cijena na svjetskom tržištu, od Dragana Trišića, predsjednika Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS, i pored mnogobrojnih poziva i poruka odgovor nismo dobili.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banja Luke, smatra da naši prodavci ekstraprofitiraju iz ove situacije.

Oni se pravdaju time da imaju velike zalihe i da dok njih ne potroše ne mogu smanjiti cijene dizela i benzina. Barel nafte je, ako se ne varam, trenutno oko 85 dolara, dok je nakon izbijanja sukoba u Ukrajini bio oko 140 dolara po barelu. Cijene nafte na našem tržištu su bile slične cijenama koje su sada, a vidi se kolika je razlika”, kazao je za “Nezavisne” Srdić.

S benzinskih pumpi širom BiH koje smo kontaktirali i pitali za cijene dizela i benzina vidjeli smo da je došlo do blagog pojeftinjenja naftnih derivata, te da se ne zna šta će biti u narednom periodu.

Na “Nestro petrol” benzinskoj pumpi u Banjaluci su cijene naftnih derivata u prethodnih nekoliko dana pale.

“Trenutna cijena litra dizela je od prije nekoliko dana 3,13 KM, dok je za jedan litar benzina potrebno izdvojiti 2,69 KM”, kazala je radnica jedne od poslovnica ove pumpe u Banja Luci.

S “Petrol” pumpe u Banja Luci su nam kazali da su takođe prethodnih dana snižene cijene naftnih derivata.

Benzin nam trenutno košta 2,73 KM, dok za litar dizela kupac treba izdvojiti 3,15 KM”, naveli su s ove benzinske pumpe.

Na nekim pumpama u Banja Luci dizel je trenutno moguće naći i za 3,08 KM, dok je najjeftiniji benzin od 2,61 KM.

S jedne benzinske pumpe u Prijedoru su nam rekli da je gorivo u prethodnih mjesec dana pojeftinilo, te da i u narednom periodu očekuju da se taj trend nastavi.

“Cijena dizela je trenutno 3,07 KM po litri, dok benzin trenutno košta 2,64 KM”, kazao je radnik ove pumpe.

Radnik jedne pumpe u Tuzli kazao je da prethodnih dana nije došlo do korekcije cijena naftnih derivata.

Slična je cijena goriva kao i prije dvadesetak dana. Litar dizela je 3,21 KM, a benzina 2,76 KM”, dodao je ovaj radnik.