Stručnjaci očekuju novi lockdown u BiH, ali u manjoj mjeri nego prije pola godine

sarajevo
Pooštravanje mjera u zemljama EU, poput Belgije i Francuske znači zatvaranje kafića, restorana i škola, a moguće i ograničavanje kretanja

 

Glavna sarajevska promenada samo dan nakon pooštravanja mjera - neko sa maskama neko bez, a obavezni bi ih bili nositi, barem dok pješačimo, tako kažu nadležni. I dok policijski organi još nisu kažnjavali za nenošenje maski na otvorenom, na terenu je izuzetno aktivan inspekcijski nadzor.

U protekla dva mjeseca sarajevskim ugostiteljima su izrečena 122 prekršajna naloga u iznosu od 225 hiljada i 800 KM.

- U sinoć provedenih 17 nadzora tri objekta su zatvorena zbog nepoštivanja radnog vremena, dok je za njih 11 zbog nepoštivanja higijensko epidemioloških mjera izrečeno ukupno 14 prekršajnih naloga u iznosu od 27 hiljada KM, rekla je Vildana Brdarić iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Restriktivnije mjere moguće su i u Republici Srpskoj. Štab za vanredne situacije dozvolio je to jedinicama lokalne samouprave u slučaju pogoršane epidemiološke situacije na njihovoj teritoriji.

- Upozoravamo da su u cilju sprečavanja širenja virusa korona zabranjena i sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, što uključuje i okupljanja kao što su svadbe, sahrane i slična organizovana okupljanja, saopćeno je.

Pooštravanje mjera u zemljama EU, poput Belgije i Francuske znači zatvaranje kafića, restorana i škola, a moguće i ograničavanje kretanja. Djelimični, ali ne potpuni lockdown izvjesniji je u BiH smatraju zdravstveni stručnjaci

- Da se ne primjenjuju sve onakve mjere kakve smo imali na početku, znači potpuna obustava privrede, saobraćaja ugostiteljskih i trgovačkih objekata, nego da to bude djelimične mjere i to fokusirana na pojedina područja gdje je ta incidenca izraženija, poručio je Ednan Drljević iz Kriznog štaba Opće bolnice u Sarajevu.

- Mislim da lockdown kao lockdown neće nikad biti u toj mjeri napravljen kao što je bio do sada , međutim resitriktivne mjere se mogu uvijek očekivati, dodao je Bosanko Horozić, šef Kriznog štaba KCUS-a.

- Nažalost to je neophodno, zato što, ukoliko se te mjere, i to je dokazano u ranijem periodu epidemije, ukoliko se te restriktivnije mjere ne pokrenu na vrijeme onda je poslije kasno, smatra Jela Aćimović iz Instituta za javno zdravlje RS piše N1.