Stručnjaci tvrde: Radi se o "epidemijskim repovima", no ipak treba biti oprezan

fdg
Ljekari epidemiolozi tvrde kako su novi slučajevi korona-virusa vjerojatno "epidemijski repovi", a ne novi val. Ističu kako je potrebno pridržavati se mjera, kao što su nošenje maske, rukavica i higijena.

"Obistinile su se prognoze mene i kolega da će negdje krajem maja epidemija dostići svoj vrh, kada će poslije toga doći do pada broja oboljelih što je rezultiralo smirivanjem epidemijske situacije, te je uslijedilo otkazivanje stanja nesreće", kazao je dr. epidemiolog Željko Ler.

"Ukidanje mjera se odnosilo na prestanak važenja restriktivnih mjera, od policijskog sata do kretanja građana. Međutim nije se odnosilo na osnovne mjere samozaštite; nošenje maski, pranje ruku, bez rukovanja i poštivanje fizičke distance od dva metra".

"Virus je među nama, toga moramo biti svjesni i rezultiraće još neko vrijeme pojavom manjih slučajeva, porodičnim. Epidemijski rep će se produžiti ukoliko ne poštujemo individualne mjere samozaštite. Ponavljam, nošenje maski, higijena ruku, fizička distanca, bez boravka u zatvorenim prostorima".

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić također tvrdi da se radi o "epidemijskom repu", te je zbog toga ponovo apelovao na građanstvo da se maksimalno pridržavaju mjera i preporuka nadležnih.

– Svaka epidemija ima epidemijski rep i moguće je da poslije imamo skok koji nije neuobičajen u postepidemijskom periodu. Zbog toga se sve moramo dobro iskontrolisati da to ne bi preraslo u eksponencijalni rast – istakao je ranije Alen Šeranić, ministar zdravstva Republike Srpske, koji je po zanimanju ljekar epidemiolog.

Sve ovo nam govori da je sasvim normalno da svaka epidemija ima i svoj epidemijski rep, jer virus nije u potpunosti nestao. Stoga je vrlo važno da se pridržavamo mjera koje su određene i da čuvamo sebe i svoje bližnje.