Struja za domaćinstva u FBiH će poskupjeti, čeka se promjena tarife

č

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) potvrdila je da Plan poslovanja za period od 2024. godine do 2026. godine predviđa promjenu cijene električne energije.

Iako iz ovog preduzeća nisu precizirali na koji će se način vršiti izmjena cijene električne energije, izvjesno je da građane očekuje novi val poskupljenja.
S obzirom na to da je 2023. godinu ostvaren rekordan gubitak, koji prema nekim procjenama iznosi i do 140 miliona KM, Elektroprivreda navedenim Planom nastoji ostvariti pozitivno poslovanje.

Iz Elektroprivrede BiH su nam kazali da je odluka o promjeni cijene električne energije za kupce koji se snabdijevaju u okviru usluge javnog snabdijevanja u nadležnosti Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK).

"JP Elektroprivreda BiH prema FERK-u do sada nije uputila zahtjev za promjenu cijene električne energije za kupce koji se snabdijevaju u okviru usluge javnog snabdijevanja. Međutim, da bi se prije svega obezbijedila energetska stabilnost, potrebno je obezbijediti pozitivno poslovanje JP Elektroprivreda BiH. U tom kontekstu, Prijedlog Plana poslovanja 2024. - 2026. godine predviđa pokretanje tarifnog postupka u 2024. godini", naveli su iz Elektroprivrde BiH