Student o stipendijama Vlade USK: Osjećamo se kao ovce koje žele doći do komadića trave

Ministarstvo za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida Vlade Unsko-sanskog kantona organizovalo je jučer u Bihaću, dva dana pred Opće izbore, potpisivanje ugovora sa stipendistima ovom Ministarstva. Studentima se obratio i premijer USK Husein Rošić. Razočaran razlozima i načinom realizacije stipendije, student Mehmed Mahmutović napisao je upečatljiv Facebook komentar koji ovom prilikom prenosimo u cjelosti:

Ministarstvo za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida organizovalo je potpisivanje stipendija na način da se svi osjećamo kao ovce koje žele doći do komadića trave. O kakvoj se organizaciji tu govori? Kao što sam rekao jučer, sve se moglo drugačije napraviti, prije svega da se izbjegne nervoza i naguravanje. A znamo kako se to radi. Kako se organizuje. Razmišljamo.

Dobili smo stipendiju u iznosu od 58KM za 10 mjeseci akademske godine. Ne znam za vas, ali ja tom stipendijom ne mogu kupiti ni mjesečnu kartu za autobus. Međutim, nije problem u tome. Problem je što se ugovor potpisuje 5.10. Što se za određivanje datuma potpisivanja ugovora o stipendiranju odlučuje na vanrednoj sjednici. Što se tipovi u kravatama pojavljuju i govore kako će u narednom budžetu planirati i sredstva za sufinansiranje smještaja studenata. Gdje su ti studenti smješteni, gospodo? Na koji način će novac biti uplaćen i prikazan? Koji će to studenti dobiti novac?

Vi da nam olakšate školovanje? Ma dajte, molim vas. Po meni, vi ste nam na dan 5.10.2018. olakšali odluku koji trebamo donijeti sutra.

Cijenjeni studenti, izađite sutra na izbore i glasajte za pravedne i razumne ljude. Za one koji će slušati mlade ljude, a ne zuriti u ekran računara dok se ide na sastanak u njihove famozne kancelarije. Ima takvih ljudi na listama. Naših profesora, komšija, poznanika.

Dragi studenti, ne zadovoljavajmo se minimalcima, jer ja, Mehmed Mahmutović znam da možemo više i bolje. Mi moramo razgovarati, slušati, pokretati, stvarati. Mi, studenti. Ne budite pasivni.

Zaslužujemo više i bolje.

Sadržaj.

Knjige.
Toplu biblioteku.
Smještaj.
Razne pogodnosti.

Mnogo, mnogo toga.

Ne dozvolite im da nam svake godine smanjuju ono što zaslužujemo. Razmislite o drugim mjestima unutar USK. O drugim stipendijama. Izađite iz okvira. Izađimo iz okvira.

Kakva su naša prava? Koja prava imamo? Šta radite? Šta radimo? Da li ste zadovoljni?

Šta rade naše Asocijacije? Unija?

Znate li koliko smo snažni? Koliko možemo?

Hajde da mijenjamo stvari i da mi budemo oni koji predlažu realno i tjeraju ih da nam ispune mnoge stvari. Hajde da se pokrenemo i da krenemo zajedničkim snagama, provlačeći se kroz razne projekte, hodnike, kancelarije.

Ja imam plan. Čekam da se okupimo.

Prije svega, izađite sutra i izaberite nekog novog. Ovi trenutni nisu baš najbolji.

Bez nas u većem dijelu ne bi bilo njih.

Drage kolege, jedan od vas zna da možemo i želi bolje. Ako ode, onda prestaje biti dio i ne zanima ga ništa. Kod drugih je. Tu je. Probudimo se!

Učinimo život zanimljivijim i studenske dane kvalitetnijima. Nas pametnijima i iskusnijima. Na nama je da sutra gradimo, ali ispravno!

Vrijedimo!

*Drago mi je što do ovog lika sa kravatom u središtu fotografije ne sjedi niko. Svi su studenti na dan potpisivanja bili veći i pametniji od njega.*

Obavezno pročitati: