Studenti iz RS-a poručuju da ploča sa imenom zločinca Karadžića neće biti skinuta

Studentski dom Pale
Studenti i studentske organizacije, od entitetskog do Paljanskog nivoa, rekli su da nema ništa od skidanja ploče sa imenom presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa zgrade Doma bez obzira ko pokušao da je skine, pa i sam Visoki prestavnik.

 

U zajedničkom skandaloznom saopćenju student su naveli da je Karadžić prvi predsjednik RS-a i da je to domovina koju oni vole svim srcem koju niko ne smije napadati i vrijeđati bez povratne reakcije i da će lik i djelo Radocvana Karadžića zauvijek živjeti kroz sve stanovnike RS-a.

Studenti su poručili Visokom predstavniku da je njegova misija u BiH završena jer su svi veći problem rješeni.

U martu prošle godine Karadžić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora kada ga je Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu tada proglasilo krivim za genocid u Srebrenici, ali je i potvrdilo prvostepenu presudu u tački jedan proglasivši da nije kriv za genocid u sedam bh. općina.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu, također, potvrdilo je četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP) u presudi, uključujući UZP za Sarajevo, UZP za Srebrenicu, sveobuhvatni UZP i UZP za uzimanje talaca.