Studija: Mutirani virus donosi povećanje smrtnosti u V. Britaniji

Britanija
Nova varijanta virusa vjerovatno će povećati broj hospitalizacija i broj umrlih od COVID-a 19 u idućoj godini.

 

Mutirani soj korona virusa, koji se širi Velikom Britanijom, prosječno je 56 posto zarazniji od originalnog soja, upozorili su u studiji naučnici pozivajući na bržu vakcinaciju kako bi se spriječilo da umre još više ljudi, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Nova varijanta virusa, koja se na jugoistoku Engleske pojavila u novembru i brzo se širi, vjerovatno će povećati broj hospitalizacija i broj umrlih od koronavirusne bolesti COVID-19 u idućoj godini, pokazuje nova studija.

Naučnici Centra za matematičke modele zaraznih bolesti Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, analizirajući epidemiju na jugoistoku i istoku Engleske te u Londonu, zaključili su kako još nije jasno je li mutirani soj smrtonosniji od prethodnika.

„Bez obzira na to, povećana brzina širenja vjerovatno će voditi do velikog porasta broja novozaraženih i procjena je da će hospitalizacije zbog COVID-a 19 i broj umrlih dostići veće nivoe u 2021. u odnosu na 2020., čak i ako se regionalne mjere ograničenja, uvedene 19. decembra, zadrže“, napisali su.

Uzbuna u svijetu

Autori upozoravaju kako je malo vjerovatno da će nacionalne mjere zatvaranja, uvedene u Engleskoj u novembru, spriječiti porast broja zaraženih „ako se ne zatvore i osnovne i srednje škole te univerziteti“.

Svako ublažavanje mjera vjerovatno bi odmah rezultiralo velikim širenjem virusa. To znači da bi možda bilo neophodno uveliko ubrzati vakcinaciju kako bi se postigao „uočljiv učinak u potiskivanju opterećenja koje je rezultat bolesti“, navodi se.

Objavljujući strožije mjere za božićne praznike, britanski premijer Boris Johnson kazao je prošle subote da je novi soj virusa „i do 70 posto zarazniji od prvobitne verzije bolesti“.

Otkriće novog soja izazvalo je uzbunu širom svijeta u trenutku dok sve više zemalja počinje programe vakcinisanja kako bi obuzdale pandemiju koja je odnijela više od 1,7 miliona života nakon što se prije godinu dana pojavila u Kini.
Mnoge su države brzo uvele zabranu ulaska putnika iz Velike Britanije, no vlade nekih europskih država od tada su počele ublažavati ta ograničenja.